Zes pluimveehouders moeten tonnen betalen voor mestfraude

Zes pluimveehouders in Limburg en Noord-Brabant moeten in totaal 834.100 euro aan de staat betalen vanwege de fraude.

Foto ANP

Zes pluimveehouders moeten in totaal ruim 8,3 ton aan de staat betalen wegens mestfraude. De rechtbank in Den Bosch oordeelde woensdag dat de boeren geld hebben verdiend door opzettelijk honderden of zelfs duizenden kippen meer te houden dan was toegestaan. Daardoor hebben de pluimveehouders meer mest geproduceerd dan volgens de wet mag.

Het gaat om zes bedrijven in Limburg en Noord-Brabant, in de plaatsen IJsselsteyn en Hilvarenbeek en uit de gemeenten Reusel-De Mierden, Weert en Leudal.

Met de uitspraak komt de rechtbank voor een groot deel tegemoet aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Justitie eiste niet alleen ontnemingen van bij elkaar ruim 865.000 euro, maar ook voorwaardelijke celstraffen, werkstraffen en geldboetes. Vier pluimveehouders kregen uiteindelijk 120 uur werkstraf opgelegd, twee 180 uur en één iemand 80 uur. Daar bovenop is in totaal voor 115.000 euro aan boetes opgelegd, waarvan 60.000 euro voorwaardelijk.

Europese regels

Om de uitstoot van broeikasgassen enigszins te beperken gelden er Europese regels voor de maximale productie van mest. Nederland mag meer mest produceren dan andere Europese landen en volgend jaar wordt in Brussel besloten of Nederland zijn uitzonderingspositie mag behouden. Maar die positie staat onder druk.

Uit onderzoek van NRC bleek vorig jaar dat boeren, transporteurs, mestverwerkers en handelaars in Brabant en Limburg op grote schaal frauderen met de productie van mest. Dat is één van de oorzaken van het Nederlandse mestoverschot.

Lees ook het onderzoeksverhaal: Het Mestcomplot

In reactie op de onthullingen van NRC beloofde verantwoordelijk minister Carola Schouten (Landbouw, CU) verschillende maatregelen te nemen om de fraude aan te pakken. Echter, daarmee is het probleem van het mestoverschot in Nederland niet kleiner geworden. Het OM nam daarom vorige maand voor het eerst publiekelijk een standpunt in over de omvang van de veestapel, een gevoelig politiek onderwerp. Landelijk milieuofficier Rob de Rijck van het OM zei tegen NRC dat de enige manier om de fraude met mest aan te pakken is dat de veestapel krimpt.

Het OM behandelt op dit moment ruim honderdvijftig mestzaken. Hierbij is sprake van fraude, het houden van teveel dieren en soms van zware criminaliteit.