Waarom hebben mijn zoons geen verkering?

Opgevoed Elke week legt Annemiek Leclaire een lezersvraag voor aan deskundigen. Deze week: zoons zonder verkering.

Vader: „Mijn zoons hebben nog altijd geen verkering. Jongens van 19 en 21 jaar, allebei hetero, sportief en absoluut datable begrijp ik van vrouwen van mijn eigen leeftijd. Ze hebben alle twee kort verkering gehad, al weer geruime tijd geleden, maar verder hoor ik ze nooit over vriendinnen. Ze staan daar trouwens niet alleen in. Slechts enkele van hun vrienden hebben verkering. Langs het voetbalveld is bijvoorbeeld geen meisje te bekennen.

„Ik maak me daar geen zorgen over, als ik het wel deed, zou dat ook weinig zin hebben. Maar het fascineert me wel. Doordat ik in het verleden weleens een mislukte grap heb gemaakt over het onderwerp, wat niet werd gewaardeerd, laat ik het onderwerp nu maar onbesproken. In het vertrouwen dat er vroeg of laat wel een meisje op de stoep staat. Maar ik ben wel nieuwsgierig: is er afgelopen tientallen jaren iets veranderd?”

Naam is bij de redactie bekend. Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig liggen. Wilt u een dilemma in de opvoeding voorleggen? Stuur uw vraag of reacties naar opgevoed@nrc.nl

Doorvragen

Daphne van de Bongardt: „De leeftijd waarop adolescenten verkering krijgen stijgt, net als de leeftijd waarop ze voor het eerst seks hebben. Uw zoons behoren nog tot de meerderheid. 67 procent van de jongens tussen 18 en 20 jaar heeft ervaring met verkering, in 2012 was dat nog 85 procent.

„We vermoeden dat tieners het te druk hebben om te experimenteren met seks en romantiek. Jongeren zijn bezig met presteren op het gebied van studie, social media, sport, hobby’s, naar het buitenland gaan. Wat we al weten uit onderzoek is dat relationele en seksuele normen onder vrienden ‘besmettelijk’ zijn; als je vrienden niet actief zijn op dit gebied, is de kans groot dat je het zelf ook niet bent.

„Hoewel hier geen reden is tot zorg, kan bij jongeren die echt relatief laat daten een laag zelfbeeld of moeite met sociale relaties meespelen. Ik zou u sowieso adviseren om wat door te vragen op dit onderwerp. Hoe hebben ze die eerste verkering bijvoorbeeld beleefd?

„Onderzoek laat zien dat openheid thuis over liefde en relaties positief bijdraagt aan seksuele ontwikkeling. Ook zijn jongeren die met ouders over seksgerelateerde onderwerpen praten minder beïnvloedbaar. Zij hebben eerder seks omdat ze het zelf willen, niet omdat hun vrienden het doen.”

Algemeen houden

Yuri Ohlrichs: „We zien in ons onderzoek over de hele linie bij jongeren tussen 12 en 24 jaar een stijging van de leeftijd waarop ze romantisch en seksueel actief worden. Het zou kunnen dat jongeren elkaar in hun vrije tijd minder ontmoeten omdat ze thuis aan het gamen zijn, of op sociale media zitten. Het contact is eerder digitaal dan fysiek. Ook in de buitenwereld spreken ze elkaar misschien minder snel aan doordat ze zo bezig zijn met hun eigen smartphones. Dat zijn we nu aan het onderzoeken.

„Als vader zou ik nieuwsgierig blijven naar de ontwikkeling van uw zoons. En dan liever op een neutrale manier dan op een plagerige. Ik zou er niet met ze voor om de tafel gaan zitten, maar u kunt het onderwerp en passant ter sprake brengen als de aanleiding zich aandient. Bijvoorbeeld: ‘Ik lees in NRC dat jongeren steeds later verkering krijgen. Herkennen jullie dat bij jullie vrienden?’ U hoeft ze niet direct naar hun eigen ervaring te vragen, u kunt het een beetje algemeen houden.

„Houd het gesprek open. Het is voor jongeren belangrijk om te weten dat ze bij hun ouders terechtkunnen als ze vragen hebben.”

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.