Vier hulpverleners verdacht wegens bijstaan migranten op Lesbos voorlopig vrij

Onder anderen de Syrische vluchteling Sarah Mardini zat sinds augustus vast omdat ze deel uit zou maken van een criminele organisatie.

Actievoerders in Athene eisen de vrijlating van Sarah Mardini en andere hulpverleners van de ERCI.
Actievoerders in Athene eisen de vrijlating van Sarah Mardini en andere hulpverleners van de ERCI. Foto Orestis Panagiatou/EPA

Vier hulpverleners die sinds augustus vastzaten in Griekenland voor het bijstaan van migranten die overstaken naar het Griekse eiland Lesbos, komen voorlopig vrij. Het gaat onder anderen om de Syrische vrijwilliger Sarah Mardini. Haar advocaat bevestigt tegenover NRC dat de Griekse autoriteiten haar donderdagavond hebben laten gaan. Mardini werd op het hoogtepunt van de migratiecrisis in 2015 bekend nadat ze met haar zusje een bootje met pech vanuit het water naar Lesbos had gestuurd.

Lees ook onze reconstructie: Vluchteling, heldin, en nu gevangene

Mardini (23) en de Duitse vrijwilliger Sean Binder (24) werden op 23 augustus opgepakt. Beiden deden vrijwilligerswerk voor de ERCI, een organisatie die bootjes hulp aanbood bij de oversteek van Turkije naar Griekenland en het aanmeren op Lesbos. Volgens de Griekse justitie maakten zij deel uit van een ‘criminele organisatie’ die bewust informatie over illegale overtochten achterhield voor autoriteiten. Ook zouden de vrijwilligers de Griekse kustwacht, NAVO-schepen en Frontex, het Europees grensagentschap, hebben bespioneerd.

Eerdere verzoeken voor voorlopige vrijlating werden afgewezen. Donderdag kwamen Mardini en Binder op een borgtocht van 5.000 euro per persoon vrij. Ze mogen Griekenland verlaten in afwachting van het proces. De Griekse rechter zou geen specifieke reden hebben gegeven om ze te laten gaan. Mardini’s advocaat concludeert “bewijs te hebben geleverd om de zaak te de-escaleren”.

‘Criminaliseren humanitaire hulp’

Ook een van de Griekse medewerkers van de ERCI is donderdag vrijgelaten. De Griekse oprichter en zakenman Panos Moraitis komt naar verwachting donderdag vrij op een borgtocht van 10.000 euro. Het is niet duidelijk wanneer de rechtszaak zal dienen. Een vijfde Griekse medewerker van de ERCI die ook werd aangehouden in augustus is al ongeveer een maand vrij.

Zestig hulporganisaties veroordeelden de aanhoudingen en stelden in een gemeenschappelijke verklaring dat er sprake is van het “criminaliseren van humanitaire hulp” in Europa. Begin 2016 werden drie Spaanse en Deense reddingswerkers opgepakt omdat ze illegaal bootjes Griekenland binnen zouden geholpen hebben, zij werden uiteindelijk vrijgesproken. In Italië loopt een vergelijkbaar onderzoek naar een reddingsorganisatie die wordt verdacht van samenwerking met smokkelaars in Libië.