Verenigde Staten

Republikeinen slachtoffer van hack in aanloop naar midterms

Hackers hebben in aanloop naar de Amerikaanse midtermverkiezingen maandenlang de e-mails van hoge Republikeinse functionarissen kunnen meelezen. Dat hebben drie hoge Republikeinen dinsdag gezegd tegen de nieuwswebsite Politico. Met behulp van gestolen wachtwoorden verkregen de hackers toegang tot mailboxen van een campagneafdeling van de Repulikeinse Partij. Dat gebeurde afgelopen april, een paar maanden voor alle zetels in het Huis van Afgevaardigden bij de verkiezingen opnieuw werden ingevuld. Daarbij verloren de Republikeinen flink terrein aan de Democraten. Wie er precies achter de hack zit, is onduidelijk; er zijn geen e-mails in de openbaarheid gekomen. Tegen Politico zeiden partijbronnen dat de digitale inbraak alle kenmerken draagt van een buitenlandse operatie. (NRC)