‘Van scrollen heb ik een gesplitst brein gekregen’

Mediavreters In Mediavreters vertellen mensen wat ze kijken, lezen, luisteren en liken.

Illustratie Anne Caesar van Wieren

Zijn PlayStation heeft mbo-scholier Finn Nijman (17) de deur uit gedaan. „Ik had weinig motivatie voor school en kon uren doorbrengen op dat ding. Ik zat een beetje in de knoop. Op een bepaald moment vond ik het te ver gaan. Het klinkt misschien heftig, maar ik merkte dat ik wat onhandiger werd in de omgang met mensen. De hele dag zat ik te praten door een headset. Als ik er dan ineens gezichten bij zag, werd ik daar een beetje zenuwachtig van.”

„Nu scroll ik op Instagram wanneer ik me verveel. Likes zijn daar belangrijk, maar reacties vind ik meer waard. Een grapje van een vriend of een hartjesogen-emoji van een meisje onder een foto, dat is hartstikke leuk. Ik plaats alleen foto’s van mezelf, of van een groep waar ik ook op sta. Foto’s van mooie auto’s of zoiets zou ik niet snel posten, dat kun je gewoon op internet opzoeken.

„Het hebben van veel volgers is in mijn kringen van belang. Als je boven een bepaald aantal volgers zit, kan dat je voordelen opleveren. Zo zit ik in een groep mensen die bepaalde feestjes promoten op Instagram. Als er dan genoeg mensen via mij een kaartje kopen, krijg ik ze zelf gratis.

‘Naast het aantal volgers zijn bij jongens op mijn school merkkleren een statussymbool. Schoenen hebben ze het liefst zo duur dat je ze alleen in de P.C. Hooftstraat kunt kopen. De types met merkkleding hebben vaak de grootste mond. Ze staan automatisch wat hoger. Nu ben ik ook best brutaal, maar bij hen voel je dat het niet echt is. Het is een act om er bij te horen.

Voor schoenen van Gucci ben ik te nuchter

„Ik zie dat aan hun ogen. Ze kijken te lief. Ze doen heel stoer, maar hebben zachte ogen waarin je ziet dat het niet écht bij ze past. Met dat soort jongens zou ik niet op vakantie kunnen. Ze houden zich zo groot dat je er automatisch een beetje in mee moet, anders lopen ze over je heen. Dat kost veel energie. Voor schoenen van Gucci ben ik te nuchter. In mijn Nikes zit al vijfentwintig uur werk bij de Albert Heijn.

„Met mijn vrienden onderhoud ik vooral contact via Snapchat. WhatsApp is meer voor de zakelijke dingen. De code is: als het belangrijk is, gaat het via WhatsApp, Snapchat is voor het snelle. Op Snap heb ik met sommige mensen wel streaks, zo noem je het als je elke dag iets naar elkaar stuurt, van vierhonderd dagen. Op Snapchat verdwijnen berichten ook weer automatisch. Als het gaat om gevoelige onderwerpen vind ik dat wel fijn. Voor je het weet, deelt iemand het en zien allerlei mensen je bericht.

„Vanaf mijn achtste scroll ik al op een telefoon. Ik kan scrollen en tegelijk aan andere dingen denken. Ik heb er een soort gesplitst brein van gekregen. Aan die snelheid ben ik gewend geraakt. Veel dingen gaan me wat te langzaam. De papieren krant is de vorige dag gedrukt, al het nieuwe staat er dan dus niet meer in. Dat heb ik ook met boeken lezen. Moeilijke thrillers? Mij niet gezien. Op vakantie lees ik de boeken uit de serie De Grijze Jager. Het zijn halve kinderboeken, over de Middeleeuwen, maar het moet bij mij over niet al te veel gaan. Dan verlies ik de aandacht.”