Uber stelt verplichte pauze in voor chauffeurs

Chauffeurs moeten na een lange dienst straks tien uur verplicht rust houden. Dinsdag overleed een voetganger in Amsterdam na een botsing met een Uber.

Een chauffeur van Uber op de standplaats op Schiphol. (Beeld ter illustratie)
Een chauffeur van Uber op de standplaats op Schiphol. (Beeld ter illustratie) Foto Koen van Weel/ANP

Taxibedrijf Uber laat zijn Nederlandse chauffeurs vanaf volgende week verplicht pauzes nemen. Na een dienst van twaalf uur moeten de chauffeurs voortaan tien uur offline gaan. Tot nu toe zat er geen verplichte pauze in de app van het bedrijf. De maatregel moet oververmoeidheid bij chauffeurs voorkomen en de verkeersveiligheid bevorderen.

Het taxiplatform bevestigt de maatregel na berichtgeving van Het Parool, waarin chauffeurs hun beklag doen over hoge werkdruk en lange dagen.

“Wij geloven dat dit een belangrijke stap is om vermoeidheid bij het rijden te voorkomen”, zegt een woordvoerder, die zegt dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft voor het bedrijf. De maatregel gaat “verder dan wat van ons als app wettelijk wordt gevraagd”. De nieuwe rijtijdenlimiet was volgens het bedrijf al in de maak; twee recente dodelijke ongevallen zouden geen rol spelen.

Laat chauffeurs en bezorgers zelf hun voorwaarden bepalen met een eigen app, bepleit economisch historicus Louis Hyman: ‘Vakbonden moeten hun eigen Uber bouwen’

Ongelukken

Dinsdagochtend overleed in het centrum van Amsterdam een voetganger na een botsing met een Uber-taxi. De bestuurder was op het moment van de aanrijding ‘online’, maar reed op dat moment geen rit voor Uber. Hij zou bovendien aan het verplichte aantal rusturen voldaan hebben, benadrukt Uber.

Vorige maand werd een chauffeur die voor Uber reed vrijgesproken van schuld aan de dood van een 22-jarige vrouw, vorig jaar in Amsterdam-Oost. Wel werd in die zaak aangetoond dat de jonge chauffeur in de 24 uur voorafgaand aan het ongeluk nog geen acht uur rust had genomen.

Correctie (6-12-2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat de Uber-app Nederlandse chauffeurs nu nog verplicht een pauze van zes uur te nemen. Dat klopte niet: er is nu helemaal nog geen pauzeverplichting. Hierboven is dit aangepast.