Toch nog lanceerstandaarden voor vuurpijlen goedgekeurd

Dit betekent dat er alsnog vuurpijlen verkocht kunnen worden dit jaar. Zonder geschikte standaarden was dit verboden geweest.

Vuurpijlen boven het strand van Scheveningen, tijdens de start van het vuurwerkfestival.
Vuurpijlen boven het strand van Scheveningen, tijdens de start van het vuurwerkfestival. Foto Evert Jan Daniels/ANP

Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft drie lanceerstandaarden voor vuurpijlen goedgekeurd voor gebruik. Dat schrijft minister Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) woensdag aan de Tweede Kamer. De standaarden zijn vanaf dit jaar verplicht bij de verkoop van vuurpijlen.

Het gaat om driepootstandaarden met een soort opstaand buisje waar de vuurpijl in komt te staan. Consumenten kunnen daarmee de pijl op verharde of onverharde grond recht de lucht in schieten. De lanceerstatieven zijn meermaals te gebruiken. De goedgekeurde standaarden komen van twee verschillende importeurs.

Eerder dit jaar besloot het kabinet dat vuurpijlen voor de jaarwisseling alleen verkocht mogen worden als er een veilige standaard bij kon worden geleverd. Het is voor het eerst dat een dergelijke beperking is ingevoerd. In november werden vijf standaarden afgekeurd door ILT. Deze zouden niet veilig genoeg zijn om onder slechte weersomstandigheden te gebruiken. Maar nu zijn er dus toch geschikte standaarden ontwikkeld door de leveranciers, en kan de verkoop van vuurpijlen doorgaan.

Vuurwerkverbod afgewezen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde vorig jaar een landelijk verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk in te stellen. Dit omdat er jaarlijks gemiddeld één persoon overlijdt als gevolg van vuurwerk en er ieder jaar honderden gewonden vallen. Desondanks koos de regering niet voor een vuurwerkverbod voor consumenten.

Er zijn wel andere maatregelen ingesteld, zoals de verplichte vuurpijlstandaard. Ook is het voor gemeenten mogelijk zelf een vuurwerkverbod in stellen. De Amsterdamse burgemeester Halsema kondigde kort geleden aan dat consumentenvuurwerk vanaf de volgende jaarwisseling (2019/2020) in de hoofdstad alleen nog is toegestaan op een aantal speciaal daarvoor aangewezen plekken. In tientallen andere steden, waaronder Rotterdam en Groningen, zijn dergelijke regels al van kracht.