Negentig aanhoudingen bij Europese actie tegen maffia

Bij de actie in vijf landen zijn drie miljoen euro aan contanten en duizenden kilo’s drugs in beslag genomen. In Nederland zijn vijf mensen aangehouden.

Een Duits arrestatieteam woensdagochtend in een Italiaanse ijswinkel in Duisburg.
Een Duits arrestatieteam woensdagochtend in een Italiaanse ijswinkel in Duisburg. Foto Christoph Reichwein/DPA

Op verschillende plekken in Nederland zijn woensdagochtend invallen gedaan tijdens een grote internationaal gecoördineerde actie tegen ‘ndrangheta, maffia uit de Italiaanse regio Calabrië. Tegelijkertijd waren acties in Italië, Duitsland, België en Suriname bezig, onder de verzamelnaam Operatie Pollino. Daarbij zijn in totaal negentig aanhoudingen verricht.

Vijf van die aanhoudingen werden in Nederland gedaan, bij huiszoekingen in acht gemeenten: Den Haag, Zoetermeer, Amsterdam, Amstelveen, Velsen, Rotterdam, Tegelen en Sittard. In Duitsland is ook een Nederlandse verdachte aangehouden. Bij de gehele actie zijn onder meer drie miljoen euro in contanten, 140 kilo xtc-pillen en drie- tot vierduizend kilo cocaïne in beslag genomen.

Restaurants

De Nederlandse hoofdofficier Fred Westerbeke maakte de resultaten van de actie woensdagmiddag bekend op een persconferentie in het hoofdkantoor van Eurojust in Den Haag. Vertegenwoordigers van de vier EU-landen waar invallen zijn gedaan waren daarbij aanwezig. Later op de middag volgt tekst en uitleg van de Italiaanse anti-maffia-aanklager in Rome.

Het onderzoek dat tot de aanhoudingen leidde kwam in 2014 op gang, toen de Nederlandse FIOD ontdekte dat twee Italiaanse restaurants in Horst en Venray dienden als ontmoetingsplaatsen voor maffialeden. Gaandeweg werden verbanden met het buitenland ontdekt. Italiaanse restaurants, ijssalons en hotels werden daar gebruikt als witwaslocaties, is de conclusie. In Duitsland werden meer dan honderd plekken tegelijkertijd doorzocht, vooral in de regio’s Beieren en Noordrijn-Westfalen.

Invloed wereldwijd

‘Ndrangheta is veruit het machtigste Italiaanse syndicaat van dit moment en had volgens schattingen in 2011 zo’n vijfduizend leden. De Calabriërs hebben dependances in Australië en Zuid-Amerika en zijn wereldwijd actief. De organisatie is een spil in de distributie van cocaïne in Europa. Vorige maand werden bij invallen in verschillende Italiaanse steden 68 leden van de ‘ndrangheta gearresteerd.

‘Ndrangheta-leider Santo Vottari is vorig jaar opgepakt in zijn thuisregio Calabrië. Hij was toen één van Europa’s meest gezochte criminelen en wordt gezien als medeplichtige bij een moordaanslag in de Duitse stad Duisburg, elf jaar geleden. Daar werden toen in een pizzeria zes Italianen doodgeschoten.

Cosa Nostra

Het is de tweede actiedag op rij tegen Italiaanse georganiseerde misdaad. Dinsdag werden 46 leden van de Cosa Nostra, de overkoepelende organisatie van Siciliaanse maffiafamilies, opgepakt. Onder hen was ook de pas net aangetreden topman Settimo Mineo (80).