Thuiskok

Zalm met Gandaham

Volgens mij is dit kookboek in opdracht of met financiële steun van Gandahamproducenten gemaakt, want recepten met Gandaham komen er bovenmatig veel in voor. Dat is niet erg natuurlijk, want vervangen door een andere ham is zo gedaan. Maar deze Belgische ham – uit Gent – wordt door auteur Stefaan Daeninck ook wel “de Heinz of Coca-Cola onder de hammen” genoemd. Of dat nou een goede aanprijzing is…

Dit recept is van Geert van Hecke, die met zijn restaurant De Karmeliet in Brugge drie Michelinsterren had. Inmiddels is dat restaurant gesloten en bestiert Van Hecke nu Zet’joe in Brugge, waarmee hij inmiddels alweer zijn eerste ster heeft verdiend.

Schik de Gandaham op de zalmfilets. Verwarm de olijfolie en pocheer er (op 55 graden) circa tien minuten de zalm in aan. Reinig de artisjokken en kook ze gaar in water met citroen, peper en zout. Halveer voorzichtig. Maak de jus: Kook de witte wijn op met de bouillon en een gesnipperde sjalot. Giet in een blender op de daslook en peterselie, en pureer. Giet door een fijne zeef. Serveer de zalm met daarbij telkens drie halve artisjokken en de gedroogde tomaat. Werk af met de daslookjus.