Tanate Phutrakul nieuwe financieel directeur van ING

Als de nieuwe financieel directeur zal Phutrakul het imago van ING moeten oppoetsen na het witwasschandaal bij de bank.

De 53-jarige Thai Tanate Phutrakul.
De 53-jarige Thai Tanate Phutrakul. Foto ING

De Thai Tanate Phutrakul (53) wordt de nieuwe financieel directeur van ING. Hij volgt Koos Timmermans op, die moet vertrekken vanwege het witwasschandaal bij de bank. In die zaak heeft ING een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie (OM), wat betekent dat de bank een boete moet betalen van 755 miljoen euro moet betalen.

Lees ook dit achtergrondverhaal over wat er mis was bij ING.

Phutrakul begint op 7 februari, vlak nadat ING de jaarcijfers bekendmaakt. Toezichthouders zijn al akkoord met zijn aanstelling. Daarna zal hij waarschijnlijk ook toetreden tot de raad van bestuur van ING. Daarover moeten de aandeelhouders nog wel een besluit nemen. Dat doen zij in april.

De Thai Phutrakul werkt sinds 1998 voor de bank. Tot voor kort was hij financieel directeur van ING België en sinds oktober ‘group controller’ bij de bank. Een controller houdt toezicht op de financiële administratie bij een bedrijf en geeft leiding aan de financiële afdeling. In die functie werkte hij rechtstreeks onder de vertrekkende Timmermans. Phutrakul studeerde economie aan Harvard, waarna hij bij ING opklom tot country manager van ING Thailand. Daarna werkte hij als financieel directeur bij TMB Bank in Thailand.