Recensie

Recensie Muziek

Rockoma’s Ace of Cups redden de wereld

In de popmuziek is de werkelijkheid soms vreemder dan fictie. De Amerikaanse vrouwenband Ace Of Cups stamt uit 1967 en maakte furore in het voorprogramma van Jimi Hendrix en Grateful Dead. Van een plaatopname kwam het nooit, want de meiden vreesden de verplichting om hun dagen „on the road” te moeten slijten.

Liever kozen ze voor een leven van feministisch activisme, waarbij de muziek op het tweede plan kwam. Zo kan het dat de band pas in 2018 een debuutalbum uitbrengt, en wat voor een. Ace of Cups is een zwaarbeladen dubbelalbum waarop sixtiespop, countryrock, samenwerking met popveteranen Bob Weir en Taj Mahal en het magisch denken uit de hippietijd één grote feestelijke cocktail vormen. Deze vrouwen rocken als de besten; zie bijvoorbeeld het weergaloze samenspel in ‘Stones’. De apotheose bereiken deze jeugdig klinkende zeventigers met een mini-rockopera over de geboorte van een vrouwelijke Messias, die de wereld komt redden van cynisme en verveling.