Rafinha betaalt zijn zwart geverfde voetbalschoenen liever zelf

Contractbreuk Rafinha draagt geen kleding van Adidas meer. Het merk lijdt hierdoor zoveel schade dat er maar een optie overblijft: een kort geding.

Rafinha, op zwart geverfde schoenen, in een wedstrijd tegen Inter.
Rafinha, op zwart geverfde schoenen, in een wedstrijd tegen Inter. Foto Albert Gea/Reuters

De hoofdrolspeler ontbrak dinsdagmiddag in de Amsterdamse rechtbank. Terwijl de rechter de pleidooien van zijn advocaten aanhoorde, werd de Braziliaanse voetballer Rafinha (van FC Barcelona) geopereerd aan zijn linkerknie. Ook zijn vader Mazinho, tevens zijn zaakwaarnemer, verkoos het ziekenhuisbed boven de rechtszaal, waar een kort geding diende tussen zijn zoon en diens sponsor Adidas over een al dan niet geldig sponsorcontract.

Adidas meent namelijk dat het nog altijd een overeenkomst heeft met Rafinha. De voetballer, sinds 2011 verbonden aan Adidas, vindt van niet en speelde zijn laatste wedstrijden op volledig zwarte schoenen. Die had hij zelf betaald, het logo (van het Japanse merk Mizuno) was met een spuitbus zwart geverfd.

Na de eerste sponsordeal uit 2011 sloten Adidas en Rafinha in 2013 een hernieuwde overeenkomst waarin het sportmerk een eenzijdig verlengingsbeding had opgenomen; afgelopen zomer verlengde Adidas het contract tot eind maart 2023 zonder een reactie van Rafinha. De speler sleepte Adidas daarop voor de rechter, maar dat duurde het merk te lang en dus werd een kort geding aangespannen.

Bij Adidas menen ze dat de „financiële schade” die ze op hebben gelopen inmiddels zo groot is dat er sprake is van een spoedkwestie. Voorheen plaatste de speler bijna dagelijks een foto op zijn sociale media waarop hij te zien is in spullen van Adidas. Nu heeft hij dat al vier maanden niet gedaan. En dat kost geld.

Rafinha reageerde deze zomer bewust niet op het aanbod tot contractverlenging. Hij voelde zich tijdens zijn blessures niet voldoende gesteund door zijn sponsor. Geld speelde daarbij geen rol. Hij wil „vrij van een sponsor” zijn, aldus zijn advocaat. Daarom betaalt hij zijn schoenen nu zelf. Hij dacht dat zijn contract was afgelopen en was er naar eigen zeggen niet van op de hoogte dat Adidas dat eenzijdig kon verlengen. Volgens Adidas was hij dit wel.

‘Gek verlengingsrecht’

Er is niets mis met het verlengingsbeding, vinden ze bij het merk. Rafinha werd tijdens de onderhandelingen bijgestaan door zijn vader. Die is volgens Dolf Segaar, advocaat van Adidas, een deskundige spelersmakelaar. Hoe had hij anders een miljoenendeal voor zijn andere zoon Thiago in de wacht gesleept bij Nike?

„Dat gekke verlengingsrecht” zou in het vernieuwde contract zijn verstopt, zei Rafinha’s advocaat Kriek Wille. De speler had er vertrouwen in dat „een professionele organisatie als Adidas” hem op de verandering zou wijzen. Had hij dat zelf kunnen zien? „Hij leest zo’n contract niet zoals u en ik”, aldus Wille tegen de rechter.

Het kort geding diende in Amsterdam omdat de sponsordeal was gesloten met de Nederlandse vennootschap van Adidas. In vergelijkbare gevallen stond Nike in Amsterdam tegenover onder meer de voetballers Diego, Tomas Rosicky en Mesut Özil. Nike won die zaken.

De rechter doet uitspraak op 18 december. Een dag later staan Rafinha en Adidas wéér tegenover elkaar. Dan start de bodemprocedure die Rafinha heeft aangespannen.