NAVO

Pompeo stelt Rusland ultimatum over het INF-raketverdrag

De NAVO deelt de conclusie van de VS dat de Russen het INF-wapenbeheersingsverdrag hebben geschonden. Niets wijst er echter op dat Rusland bereid is alsnog concessies te doen.

Rusland krijgt nog zestig dagen om zich te houden aan de afspraken over wapenbeheersing volgens het INF-verdrag. „Zo niet, dan komen de Verenigde Staten de INF-verplichtingen niet meer na”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dinsdag op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen, onder wie Stef Blok, oordeelden dinsdag dat Rusland het nucleaire wapenbeheersingsverdrag INF – Intermediate-Range Nuclear Forces - had geschonden. De VS en Rusland tekenden dit verdrag in 1987. Het nieuwe Russische raketwapensysteem 9M729 beschouwen de NAVO-bondgenoten als een „bedreiging van de Euro-Atlantische veiligheid.” Eerder dreigde de Amerikaanse president Trump al met het opzeggen van het INF-verdrag. (NRC)