Mueller bepleit geen celstraf voor oud-veiligheidsadviseur Flynn

De voormalige Nationale Veiligheidsadviseur van president Trump heeft “substantiële medewerking” verleend aan het Rusland-onderzoek van de speciale aanklager.

Michael Flynn, de toenmalige Nationale Veiligheidsadviseur van president Donald Trump, tijdens een briefing in het Witte Huis op 1 februari 2017.
Michael Flynn, de toenmalige Nationale Veiligheidsadviseur van president Donald Trump, tijdens een briefing in het Witte Huis op 1 februari 2017. Foto Carlos Barria / Reuters

Michael Flynn, voormalig Nationale Veiligheidsadviseur van president Trump, heeft „substantiële medewerking” verleend aan het onderzoek naar banden tussen het campagneteam van Trump en de Russische regering. Speciaal aanklager Robert Mueller, die dit onderzoek leidt, verzoekt de rechter daarom geen gevangenisstraf op te leggen aan de 69-jarige Flynn.

Dat blijkt uit een memorandum dat Mueller dinsdagavond aan de rechtbank in Washington voorlegde. Daar wordt op 18 december vonnis gewezen tegen Flynn, die heeft toegegeven zich schuldig te hebben gemaakt aan het afleggen van een valse verklaring tegenover de FBI. Hij werkt sinds ruim een jaar mee aan het onderzoek van de speciale aanklager, in ruil voor strafvermindering.

Lees ook: Schuldbekentenis Flynn benauwt entourage Trump

Mueller heeft ook een uitvoerige beschrijving van Flynns medewerking bij de rechtbank gedeponeerd - een eerste indicatie van wat Flynn inhoudelijk aan het onderzoek heeft bijgedragen. Deze bijlage is deels verzegeld, aangezien zij „gevoelige informatie over lopend onderzoek bevat”. In de openbaar gemaakte tekst gaat Mueller in op contacten die Flynn in 2016 had met Rusland en met Turkije, terwijl hij adviseur was van het campagneteam van Donald Trump. Flynn is negentien maal verhoord door het team van Mueller.

Versoepeling van sancties

Flynn heeft toegegeven dat hij heeft gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur in Washington tijdens de verkiezingscampagne. In overleg met een lid van het transitieteam van aankomend president Trump ontmoette Flynn ambassadeur Sergej Kisljak en besprak met hem onder meer de mogelijkheid van het versoepelen van de Amerikaanse sancties tegen Rusland.

Na de verkiezingen stelde Trump Flynn aan als Nationale Veiligheidsadviseur. Nog geen maand na de inauguratie van Trump moest Flynn toegeven dat hij had gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur, ook tegenover vicepresident Mike Pence. Daarop heeft president Trump Flynn ontslagen. Trump heeft volgens toenmalig FBI-directeur James Comey kort daarna een lans gebroken voor zijn voormalige adviseur en gevraagd of de FBI het onderzoek tegen Flynn kon laten lopen. Dat voorval wordt door Mueller onderzocht als een vermeende poging om het Rusland-onderzoek te dwarsbomen - een mogelijke belemmering van de rechtsgang.

Het feit dat Mueller de laagst mogelijke straf aanbeveelt bij de rechter wijst er volgens waarnemers op dat Flynn waardevolle informatie heeft geleverd. Aanklagers schreven in het memorandum dat de medewerking van Flynn, de eerste vooraanstaande medewerker van Trump die een akkoord sloot met Mueller, “bijzonder waardevol” was, mede omdat hij “een van de weinige mensen was met langdurige en directe inzichten” in de gebeurtenissen die worden onderzocht. Zijn medewerking met het onderzoek inspireerde volgens aanklagers waarschijnlijk anderen om ook mee te werken.