Macron zwicht voor ‘gele hesjes’, geen verhoging ecotaks in 2019

In 2019 wordt de Franse ecotaks in ieder geval niet verhoogd. Eerder op woensdag verdedigde premier Philippe nog het beleid in het Frans parlement.

Gele hesjes in Bordeaux eisen het vertrek van president Macron.

Na wekenlang protest van de zogeheten ‘gele hesjes’ heeft de Franse president Emmanuel Macron besloten dat de verhoging van de ecotaks op brandstof in ieder geval in 2019 niet doorgaat. Dat bevestigt het Élysée tegenover Franse media. Het staatshoofd wil voorkomen dat de onrust in het land verder escaleert; inmiddels zijn bij de protesten zeker vier mensen om het leven gekomen en honderden gewond geraakt.

Lees ook: Macron buigt toch voor de straat – acties gaan door

De beslissing komt kort nadat premier Édouard Philippe het beleid nog had verdedigd in het Franse parlement. Dinsdag waren al concessies gedaan: de voorgestelde accijns zou in ieder geval een half jaar worden uitgesteld om “kalmte en sereniteit” terug te brengen. Woensdagavond werd duidelijk dat het plan helemaal uit de begroting zal verdwijnen. Het is niet duidelijk of de regering later alsnog met de belastingverhoging verder wil.

Actievoerders zijn tevreden dat het plan van de baan is, maar betwijfelen of daarmee de acties voorbij zijn. Een zelfbenoemde woordvoerder van de gele hesjes zegt tegen persbureau AP dat de beslissing “veel te laat” komt. Zij verwacht dat demonstraties bijvoorbeeld voor een hoger minimumloon wel verder zullen gaan.

Protest tegen hervormingen Macron

De Franse regering wilde vanaf januari 2019 de milieubelasting verhogen. Voor benzine zou dat een verhoging van 2,9 cent per liter betekenen, voor diesel 6,5 cent per liter. Demonstranten droegen de afgelopen weken tijdens acties fluoriserende gele hesjes die bestuurders verplicht in hun auto moeten hebben. Snelwegen en brandstofdepots werden geblokkeerd.

Wat begon als een demonstratie tegen de accijnsverhoging, liep snel uit tot een landelijk protest tegen hervormingen van Macron. De acties waaiden over naar andere landen, waaronder België.