Brieven

Maak verkeersboetes inkomensafhankelijk

Dat schrijft Emma Kasteleyn.

Rijkswaterstaat wil vaker controleren of mensen door een rood kruis rijden, wat goed is (1.500 boetes voor negeren rood kruis op autosnelweg, 29/11). Rijkswaterstaat verhoogt de boete ook met 10 euro. Heeft dit echter het effect waar Rijkswaterstaat op hoopt? Er zijn altijd mensen die genoeg centen hebben om de boete te riskeren. Voor die paar honderd euro willen zij best de file overslaan.

Dit is onverantwoord. Iedereen moet zich aan de regels houden. Daarom vind ik dat Rijkswaterstaat de verkeersboetes inkomensafhankelijk moet maken.

Allereerst zal de weg veiliger worden. Door inkomensafhankelijk beboeten is rijk zijn geen vrijticket meer om verkeersovertredingen te maken. Er zal rustiger worden gereden, wat ongelukken zal voorkomen. Daarnaast zullen rijkere mensen beseffen waarom zulk rijgedrag onverantwoord is.

Inkomensafhankelijke verkeersboetes, daar kun je mee thuiskomen.