Lange dagen op de markt

Wekelijks brengt fotograaf Kees van de Veen de mensen in beeld die elke dag, in weer en wind, buiten werken.

Foto Kees van de Veen

Drie dagen in de week, het hele jaar door, staat Elske Postma-Wubs (27) samen met vier tot acht collega’s bij de viskraam van Tony’s Seafood op de Vismarkt in Groningen. Twee dagen per maand komt daar de markt in Assen bij, „op vakanties na natuurlijk.”

Op de markt staan betekent lange dagen maken: om zeven uur ’s ochtends komt ze aan, om zes uur ’s avonds wordt er opgeruimd. Maar dat je bij een marktkraam „altijd aanspraak” hebt, maakt dat de tijd vliegt – zelfs als het koud is. Al vergt dat laatste wel wat voorbereiding: „Een thermolegging, vier truien.” En een bakje warm water voor je handen. Want „vooral de haringen zijn dan héél erg koud”.