Khashoggi-zaak

Senatoren na briefing CIA: kroonprins zit achter moord

Enkele prominente Amerikaanse senatoren weten het na een briefing dinsdag door inlichtingendienst CIA zeker: de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zit achter de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Onder hen de vooraanstaande Republikeinen Lindsey Graham en Bob Corker. Dat is opvallend, omdat (de Republikeinse) president Trump zich op de vlakte houdt over Bin Salmans rol.

Media meldden eerder dat de CIA Bin Salman verantwoordelijk houdt voor de moord. Voor het eerst deelde de dienst zijn informatie met senatoren. Graham was na de briefing door CIA-directeur Gina Haspel overtuigd. Wie volhoudt dat de kroonprins niks met de zaak te maken heeft, moet „ziende blind zijn”, „Er is nog geen smoking gun”, zei hij, „wel een smoking saw”. Khashoggi werd in het Saoedische consulaat in Istanbul door Saoedische agenten in stukken gezaagd. Ook Corker meent dat de kroonprins vuile handen heeft. Die zou door een jury „binnen 30 minuten” schuldig worden bevonden.

Trump zei vorige maand dat de kroonprins „misschien wist” van de moord op Khashoggi, „misschien ook niet”. Hij benadrukte vooral dat hij de relatie met Saoedi-Arabië goed wil houden. Vooral doelde hij op wapencontracten met de Saoediërs ter waarde van vele miljarden dollars. (NRC)