Kabinet hunkert naar cadeaus maar niemand speelt voor Sinterklaas

De Haagse Stemming Vandaag begint een zaak tegen een man die met een aanslag dreigde op Geert Wilders. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Een hoop tegenvallers voor het kabinet. De Europese Commissie fluit Cora van Nieuwenhuizen terug om Lelystad Airport, milieuclubs dreigen het klimaatakkoord niet te ondertekenen en zware kritiek op de invoering van de Inlichtingenwet.

GEEN MARRACLASH: De politieke show die je wist dat ging komen: het debat over het Marrakesh-pact werd gisteren een uitwisseling van reeds ingenomen stellingen. Thierry Baudet maakte lawaai (en verloor een wedstrijdje bijbelkennis van Joël Voordewind), VVD en CDA uitten hun zorgen maar gingen toch akkoord met de voorgestelde stemverklaring en GroenLinks noemde het VN-akkoord “goed voor Nederland en migranten”. Opvallend: critici van het pact - PvdD, SGP en 50Plus - namen nadrukkelijk afstand van Baudet. De FvD-leider diende al na zijn eerste bijdrage een motie van wantrouwen in tegen het kabinet en kreeg alleen steun van de PVV. Zo werd het debat nooit een echt debat en dus onderstreept Nederland, inclusief stemverklaring, op 10 december in Marrakesh gewoon de steun voor het pact.

HOOFDPIJNDOSSIER: De Europese Commissie heeft dinsdag de toch al lastige kwestie rond Lelystad Airport voor minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) nog wat moeilijker gemaakt. De VVD’er trok dinsdag een maatregel terug die nodig was om maatschappijen vanaf Schiphol te laten uitwijken naar het vliegveld in Flevoland. Het kabinet wil alleen vakantievluchten toelaten op Lelystad Airport, zodat op Schiphol meer ruimte komt voor zakelijke vluchten. Na een eerder ‘nee’ komt er ook dit keer geen Europese instemming. Officieel is de reden nog niet bekend, maar duidelijk is dat de Commissie zich verzet tegen beknotting van de vrije markt. Door het besluit moet de minister de maatregel opnieuw ontwerpen. Het ministerie ontkende gisteren dat de al eerder naar 2020 uitgestelde opening van het vliegveld in gevaar komt.

PRIVACYPROBLEEM: Nog zo’n dossier met - op zijn zachtst gezegd - opstartproblemen is de implementatie van de Inlichtingenwet. De AIVD en MIVD hebben, ondanks het ‘nee’ van de bevolking in het referendum dit jaar, belangrijke waarborgen tegen misbruik van de wet nog niet doorgevoerd. Daardoor bestaat er “een hoog risico op onrechtmatige gegevensverwerking”, waarschuwde toezichthouder CTIVD gisteren. De belofte van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren om zo “gericht mogelijk” te onderscheppen, blijkt nog niet uit de dagelijkse praktijk. De D66-bewindspersoon wijt het aan ICT-problemen (hé, die hoorden we vaker) en beloofde beterschap. Op Europees niveau blijkt Nederland ineens het braafste jongetje van de klas waar het gaat om een EU-wet om digitaal informatie te delen over criminaliteit. Het argument? Burgerrechten in het gedrang.

TEGENVALLER-KWARTET: Het kabinet trok gisteren nogal wat kaarten uit het tegenvaller-kwartet. Ook in handen nu: ‘belangenorganisaties liggen dwars’ (milieuorganisaties dreigen het klimaatakkoord niet te tekenen) en ‘Partij voor de Dieren stemt tegen de gehele rijksbegroting’ (voor zover bekend een unicum, maar zonder grote gevolgen). De partij hekelt het ‘na-ons-de-zondvloed-beleid’ van het kabinet en eist zwaardere maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook weer in handen van het kabinet: de kaart ‘kritiek op het OM neemt toe’. Strafrechtadvocaten willen, in reactie op het nieuws van NRC over de vele onterechte strafbeschikkingen, dat veroordeelde burgers hun zaak kunnen openbreken.

EU-MEEVALLER: Waren er dan helemaal geen meevallers gisteren? Jawel, de hervorming van de eurozone. Nederland wist de zo gevreesde Franse ambities over verdere integratie van de EU terug te dringen. Na zestien uur vergaderen concludeerde minister van Financiën Wopke Hoekstra - net zoals zijn collega’s voor hun eigen land deden overigens - dat hij had binnengehaald waarop het kabinet had ingezet. Het Europese noodfonds ESM wordt versterkt, het ESM krijgt meer te zeggen over het herstructureren van de staatsschuld van lidstaten. Ook is het ingaan van het ESM als een last resort-geldverstrekker voor omvallende banken nog niet vervroegd, zoals veel zuidelijke landen wel wilden. En de door Nederland gevreesde eurozonebegroting? Daarover mogen de Europese regeringsleiders beslissen.

WIE ZOET IS…: Het is straks Sinterklaasavond, moment van geschenken. Zo ook aan Kamerleden, ze hoeven maar te wenken. Deze week vond de Tweede Kamer het tijd de lijst te uploaden, met alle presentjes die aan de volksvertegenwoordigers zijn aangeboden. Als woordvoerder sport ben je spekkoper. Zo is VVD’er Rudmer Heerema in absolute aantallen koploper. De Amstel Gold Race, KNVB-bekerfinale en het EK Beachvolleybal: 45 geschenken is een behoorlijk getal. Na gedoe met pistachenoten, heeft Henk Krol besloten: ik ga alles opgeven, zonder mokken. Van een pluche zeehond tot roodwit geblokte sokken. Het was Klaas Dijkhoff die het duurste geschenk trof. Een herenhorloge van 3.685 euro en 1.000 euro shoptegoed. Grote vraag: heeft zo’n geschenk ook enige invloed? Opvallend is het gebrek aan cadeaus bij Denk en de PVV. Krijgen ze minder, of doen zij aan de jaarlijkse geschenkenopgave niet mee?

Correctie: in een eerdere versie van de Haagse Stemming stond dat Nederland het Marrakech-pact zal tekenen. Dit is onjuist: Nederland zal uitspreken dat het dit pact ondersteunt.

QUOTE VAN DE DAG

“Politiek en moraal kunnen niet meer worden uitbesteed aan technocratie of Amerikanen.”

Hoogleraar eigentijdse Europese geschiedenis Mathieu Segers in NRC over de Nederlandse aanname dat de markten het uitgavepatroon van EU-landen wel zullen disciplineren.