Justitie VS klaagt vier personen aan om Panama Papers

Voor het eerst sinds de publicatie van het mega-lek twee jaar geleden, vervolgen de Verenigde Staten personen die naar boven kwamen in de Panama Papers.

Het voormalig hoofdkantoor van Mossack Fonseca in Panama-stad.
Het voormalig hoofdkantoor van Mossack Fonseca in Panama-stad. Foto Rodrigo Arangua/AFP

Justitie in de Verenigde Staten heeft dinsdagavond vier personen aangeklaagd voor belastingontduiking, die aan het licht is gekomen na de publicatie van de Panama Papers. Dat meldt persbureau Reuters. Het gaat om twee Amerikanen en twee Duitsers. Drie van de vier verdachten zijn al aangehouden.

De oudste verdachte is de Duitse investeringsmanager Joachim von der Goltz (81), van wie alleen bekend is dat hij een klant was van het Panamese bedrijf Mossack Fonseca, spil in het schandaal. Zijn landgenoot Dirk Brauer, net als Von der Goltz al aangehouden, werkte op het moment van zijn aanhouding voor een vermogensbeheerder die nauw samenwerkte met Mossack Fonseca. In die hoedanigheid werkte Brauer ook voor Von der Goltz.

Twintig jaar

De Amerikaanse advocaten Richard Gaffey en Ramses Owens worden eveneens aangeklaagd. Laatstgenoemde werkte voor Mossack Fonseca zelf, en is nog niet gearresteerd. Gaffey is wel aangehouden - hij hielp volgens de dagvaarding Von der Goltz bij het opzetten van lege vennootschappen. Alle vier hangt een celstraf van maximaal twintig jaar boven het hoofd.

De voormalig premier van Pakistan Nawaz Sharif moest vorig jaar in verband met de Panama Papers aftreden en is veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. Hij wacht die celstraf in vrijheid af.

Het is voor het eerst dat justitie in de Verenigde Staten overgaat tot vervolging op basis van de lekken uit het Panamese bedrijf Mossack Fonseca, nu twee jaar geleden. Uit de miljoenen documenten van het juridisch adviesbureau maakten internationale journalisten, waaronder die van NRC, op hoe staatshoofden, bedrijven en andere rijken miljoenen aan het zicht van belastingautoriteiten onttrokken. Door handig gebruik van brievenbusfirma’s, en gunstige wetgeving in landen zoals Panama en de Britse Maagdeneilanden werden bezittingen, investeringen en inkomsten op zeer grote schaal verborgen gehouden voor de belastingdiensten. Mossack Fonseca hielp bij het opzetten van die constructies.

Deutsche Bank

Meer onthullingen uit de Panama Papers hebben twee jaar na publicatie nog gevolgen. Vrijdag deden de Duitse politie en justitie invallen bij het hoofdkantoor van Deutsche Bank. Uit documenten zou zijn gebleken dat het bedrijf cliënten had geholpen met het optuigen van dubieuze constructies in het buitenland.