Turner Prize voor iPhone-films van Charlotte Prodger

Beeldende kunst De belangrijkste Britse prijs voor de beeldende kunst gaat naar de iPhone-video’s van Charlotte Prodger. Critici waren verdeeld over haar werk.

Charlotte Prodger tijdens de uitreiking van de Turner Prize 2018.
Charlotte Prodger tijdens de uitreiking van de Turner Prize 2018. Foto Andy Rain/EPA

Met poëtische iPhone-video’s waarin ze reflecteert op haar afkomst, genderidentiteit en seksualiteit heeft Charlotte Prodger dinsdagavond de Turner Prize gewonnen, de belangrijkste Britse kunstprijs.

Prodger, in 1974 geboren in Bournemouth en wonend in Glasgow, was genomineerd samen met Naeem Mohaiemen, Luke Willis Thompson en Forensic Architecture, een collectief met vijftien leden dat favoriet was bij de wedkantoren. Alle kandidaten voor de prijs hadden gemeen dat ze met bewegend beeld werken en dat politieke en humanitaire problemen leidend zijn voor hun kunst.

Prodger, die Schotland zal vertegenwoordigen op de volgende Biënnale van Venetië, kreeg de prijs vanwege haar solotentoonstelling in de Kunsthal van het Noorse Bergen. Daar toonde ze twee video’s, waarvoor ze het afgelopen jaar thuis en tijdens haar reizen opnames maakte.

De films van Prodger zijn heel persoonlijk van aard en niet eenvoudig te begrijpen. Volgens Prodger gaan ze over „de vloeibaarheid van identiteit” en verkennen ze de verstrengeling van landschap, lichaam, technologie en tijd. De jury van de Turner Prize prees de schilderachtig kwaliteit van haar werk en de wijze waarop ze haar ervaringen koppelde aan nieuwe technologie en de kunstgeschiedenis.

De tentoonstelling van Prodger in Bergen is heel verdeeld ontvangen. De criticus van The Observer was zeer onder de indruk en noemde haar video’s „bij vlagen verpletterend, absorberend, betoverend, zeer politiek en vaak gedenkwaardig”.

De recensent van The Sunday Timesdaarentegen had er geen goed woord voor over: „Van begin tot eind is deze ziel-vermaler van een show buitengewoon afschuwelijk.”

De winnares reageerde opgetogen na de prijsuitreiking: „Ik voel me zeer vereerd, echt weggeblazen.” Op de vraag wat ze met het prijzengeld van 25.000 pond (28.000 euro) gaat doen, liet ze weten er de huur en een paar rekeningen van te zullen betalen. „En misschien trakteer ik mezelf op een mooie jas. Maar hou me daar niet aan.”

De Turner Prize wordt sinds 1984 jaarlijks uitgereikt. De prijs werd onder anderen gewonnen door Gilbert & George, Anish Kapoor, Damien Hirst en Grayson Perry. Vaak leidde de prijs tot debatten over nieuwe ontwikkelingen in hedendaagse Britse kunst. Tot 6 januari is in Tate Britain in Londen een tentoonstelling met werk van de vier genomineerden.