Indonesië

Tientallen burgers gedood op Papoea door separatisten

Volgens de lokale autoriteiten werden bouwvakkers van een overheidsproject aangevallen door een groep gewapende separatisten. In het gebied sluimert een onafhankelijkheidsstrijd.

Separatisten hebben in de Indonesische provincie Papoea 31 bouwvakkers gedood. Dat meldden lokale autoriteiten dinsdagochtend. Vanwege de onrust in het district Nduga zijn de bouwwerkzaamheden er gestaakt. Volgens een politiewoordvoerder werden bij een aanval 24 bouwvakkers gedood. Zeven bouwvakkers wisten te ontkomen, ze werden later alsnog gedood toen de woning van een lokale politicus, waar zij naartoe waren gevlucht, ook werd belaagd. Maandag zou een soldaat zijn omgekomen bij een aanval op een militaire post. Papoea werd in 1969 onderdeel van Indonesië na een door de VN gesteunde volksraadpleging. Die stemming werd door veel inwoners beschouwd als een schijnvertoning. Sindsdien is een kleine groep separatisten actief, die strijdt voor onafhankelijkheid. (NRC)