Holocaust

Selma Engel-Wijnberg (96), overlevende van nazivernietigingskamp Sobibor, overleden

Selma Engel-Wijnberg, de enige Nederlandse vrouw die het nazi-vernietigingskamp Sobibor overleefde, is op 96-jarige leeftijd overleden. Dat meldde haar familie dinsdag aan de NOS. Engel-Wijnberg ontsnapte op 14 oktober 1943 uit het kamp Sobibor in Polen tijdens een opstand. Ze verbleef een jaar op een onderduikadres in Polen. Na de oorlog kwam ze samen met de man die haar hielp vluchten, Chaim Engel, terug naar Nederland. Hier wachtte haar een kille ontvangst. Bij terugkomst dreigde ze haar Nederlands staatsburgerschap te verliezen, omdat ze wilde trouwen met Engel, een Pool. Ze emigreerden uiteindelijk naar Israël en later naar de Verenigde Staten. Pas in april 2010 kwam Engel-Wijnberg voor het eerst terug naar Nederland. Tijdens de jaarlijkse herdenking in Kamp Westerbork bood toenmalig minister Ab Klink (Welzijn, CDA) haar namens de Nederlandse regering excuses aan voor haar behandeling na de oorlog. Ook ontving ze een koninklijke onderscheiding. Na afloop zei ze „al deze attenties niet te hoeven”. „Ik had liever gehad dat Nederland mij destijds als Nederlandse overlevende had erkend.” (NRC)