Een beetje klimaatvriendelijker doodgaan

Groen doen Elke week gidst NRC je richting een duurzaam leven.

In de brugklas van de middelbare school hield ik een spreekbeurt over de vliegenmepper: over de geschiedenis (wist u dat een ferme tik met een vliegenmepper de kolonisatie van Algerije tot gevolg had?) en de verschillende soorten. Zo zijn er meppers met een dartbord (50 punten voor elke mug in de roos!) en meppers van leer. Aan het einde van mijn spreekbeurt presenteerde ik een nieuw model: de geef-de-vlieg-een-kans-mepper, met ontsnappingsgat.

De elektrische mepper bestond nog niet. Het edele handwerk – een welgemikte zwaai, vanuit de pols – geeft meer voldoening dan de geur van verbrande muggenvleugels, en kost minder batterijen.

Toen ik een paar weken geleden in een persbericht las over ‘elektrisch cremeren’ dacht ik aan dat mep-racket. Het ging echter niet om muggen, maar om mensen: in Broek op Langedijk was door het bedrijf DFW een geheel elektrisch verwarmde crematie-oven onthuld, die op het elektriciteitsnet of op zonnepanelen kan worden aangesloten. „Minder milieubelastend en energiezuiniger dan de gasgestookte oven”, volgens het persbericht. Uitvaartorganisatie DELA gaat de eerste oven plaatsen in een crematorium in Geleen. In Groningen en Beesd zijn zelfs plannen voor geheel elektrische crematoria.

Zet zo’n crematie-oven 2.0 zoden aan de dijk qua duurzaamheid? Dat is te hopen, want doodgaan is weinig milieuvriendelijk. In 2017 schreef NRC dat verbranding van lichaam en kist zorgt voor ongeveer 100 kilogram CO2-uitstoot (een enkeltje Amsterdam-Genève). Tel je alles mee (ook de productie van een urn et cetera) dan kom je algauw op 208 kilo CO2 per persoon. Begraven betekent ongeveer 95 kilo CO2-uitstoot per persoon, maar zorgt voor intensiever landgebruik. Uit CBS-cijfers blijkt dat het aantal sterfgevallen in Nederland in 2017 net boven de 150.000 lag: flink wat enkeltjes Genève.

Lees ook: Duurzaam doodgaan doe je zo

Volgens het persbericht kan de elektrische oven met groene energie CO2-neutraal werken, maar precieze cijfers staan er niet in. DFW-directeur Jan Keeman in het Noordhollands Dagblad: „We denken dat deze oven ruim 10 procent minder energie verbruikt dan eentje op gas.”

Echt duurzaam doodgaan kan wellicht het best op de wijze die een vriend, een vogelliefhebber, opperde: hij wil zijn lichaam na zijn dood aan gieren doneren. Laten we ons bloed bij leven dan aan de muggen schenken: dat scheelt heel wat batterijslurpende meppers.