Recensie

Recensie Muziek

Earl Sweatshirt vliegt prachtig onder de radar

Terwijl zijn Odd Future-collega’s Tyler, The Creator en Frank Ocean hoogscorende albums uitbrachten, dealde Earl Sweatshirt met depressies en bracht daardoor maar sporadisch muziek uit. Zijn laatste album dateert alweer van 2015. Nu is hij terug.

Voor Some Rap Songs graaft hij dapper harde waarheden op, over zichzelf, zijn familie en zijn afkomst. Dit jaar moest hij de dood van zijn vader en die van goede vriend Mac Miller verwerken. Het levert een album op dat even goed als ontoegankelijk is. De productie klinkt vervallen in plaats van gepolijst, zijn stem haast verdrinkend in de lo-fi hiphoptonen en krakende samples. De tracks zijn kort, maar toch wil Earl er veel in kwijt. Daardoor ervaar je het album als moeilijk en benauwd, maar tegelijkertijd prachtig.

Dat hij onder de mainstreamradar door vliegt, deert hem vast niet. De claustrofobische Sweatshirt klinkt comfortabeler dan ooit en brengt op de rand van het jaar het meest experimentele hiphopalbum van 2018 uit.