Duitsland bezorgt hockeyers overwerk

WK hockey Door de 4-1 nederlaag tegen Duitsland moeten de Nederlandse hockeyers op het WK vrijwel zeker een tussenronde spelen.

Duel tussen de Duitser Christopher Rühr (midden) en Glenn Schuurman tijdens het groepsduel tussen Nederland en Duitsland.
Duel tussen de Duitser Christopher Rühr (midden) en Glenn Schuurman tijdens het groepsduel tussen Nederland en Duitsland. Foto Harish Tyagi/EPA

Het zijn lange dagen voor de Nederlandse mannenhockeyers in India. Het wereldkampioenschap duurt tot en met zondag 16 december, en tegen die tijd heeft de selectie van bondscoach Max Caldas ruim drie weken opgesloten gezeten in het vijfsterrenresort Mayfair Lagoon. Even uitwaaien in speelstad Bhubaneswar is er voor de achttien spelers, mede om veiligheidsredenen, niet of nauwelijks bij. Hun dagen vullen zich met tafeltennis, zwemmen, trainingen, tactische besprekingen en een sporadisch bezoek aan het Kalinga Stadium. Het toernooiritme dat de internationals al jaren gewend zijn, om de dag een wedstrijd, is op dit uitgebreide WK – met zestien in plaats van twaalf landen – ver te zoeken. In de groepsfase komt elke ploeg slechts één keer in de vier dagen in actie.

Nieuwe cadans

Nederland lijkt moeite te hebben met de nieuwe cadans. Na de overwinning zaterdag tegen Maleisië (7-0) werd woensdag, in de honderdste interland van Caldas, verloren van Duitsland: 1-4. Historisch gezien geen grote verrassing, in de negen voorgaande WK-ontmoetingen werd één keer van de Duitsers (in reguliere speeltijd) gewonnen. Vier jaar geleden maakte Jeroen Hertzberger in de groepswedstrijd in het ADO-stadion in Den Haag het enige doelpunt.

Hertzberger, de oudste (32 jaar) en meest ervaren speler (215 caps) in de Nederlandse ploeg, kwam dit keer niet tot scoren. Het was Valentin Verga die na een klein kwartier, via een Duitse stick, de 1-0 maakte. Oranje liet daarna diverse kansen onbenut en zag in de slotseconden van de eerste helft Duitsland via een cornervariant langszij komen. In de tweede helft bleef Nederland sterker, zonder echt dreigend te worden – op een handvol strafcorners na. Duitsland was telkens wel gevaarlijk als het op de helft van Nederland kwam en sloeg in de laatste tien minuten drie keer toe. Het is niet de grootste nederlaag van Nederland op een WK tegen Duitsland: in 1998 werd voor eigen publiek in Utrecht met 5-1 verloren. Een week later veroverde Oranje de wereldtitel.

Lees ook het artikel over de verdediging tegen de strafcorner

Verjongd Duitsland

De Duitse bondscoach Stefan Kermas had vooraf laten weten aan de wedstrijd tegen Nederland geen speciale waarde toe te dichten. „Voor de uitkomst van het WK heeft dit duel geen betekenis. Het gaat in feite alleen om de groepswinst. Ik ga er tenminste vanuit dat de ploeg die wint als eerste in onze poule eindigt.”

Voor de Duitsers, die zaterdag met 1-0 van Pakistan wonnen, is het WK het eerste serieuze toernooi sinds de finaleronde van de Hockey World League – vorig jaar december, ook in Bhubaneswar – toen ze in de kwartfinale Nederland versloegen na shootouts. ‘Die Honamas’ (Hockey Nationalmannschaft) werden in juni tot hun verbijstering niet uitgenodigd voor de Champions Trophy in Breda. De internationale hockeyfederatie FIH besloot oprichter Pakistan te eren met deelname aan de allerlaatste editie van het zeslandentoernooi.

Kermas, die met een verjongde selectie naar India is gekomen, beschouwde het treffen met Nederland dan ook vooral als een welkom tussendoortje. „We hebben dit soort wedstrijden nodig om beter te worden en ons verder te ontwikkelen.”

Nederland is nu vrijwel zeker veroordeeld tot de crossovers, begin volgende week. In deze tussenronde strijden de nummer twee en drie uit elk van de vier groepen in kruiswedstrijden om een plaats bij de laatste acht. Oranje, dat zondag zijn derde en laatste poulewedstrijd speelt tegen Pakistan, eindigt zeer waarschijnlijk als tweede. Het speelt in dat geval dinsdag tegen Canada of Zuid-Afrika.

Het toernooiritme zal dan in ieder geval weer als vanouds zijn, de tafeltennisbatjes en zwembroeken kunnen worden opgeborgen.

Correctie (5 december 2018): in een eerdere versie stond dat de Champions Trophy in Breda de veertigste editie was. Deze onjuiste informatie is verwijderd, het toernooi bestond veertig jaar.