Chaos in Belgische regering compleet

migratiepact

De Belgische premier Charles Michel is niet van plan de koning het ontslag van zijn kabinet aan te bieden. In plaats daarvan zal hij buiten zijn coalitie om in het parlement een meerderheid zoeken om het Marrakesh-verdrag te ondersteunen. Dat zei hij dinsdagavond op een persconferentie na twee dagen regeringsoverleg over de crisis rondom het migratiepact. Coalitiepartner N-VA kaatste daarop woensdagochtend weer de bal terug: ook zij zal de regering niet laten vallen, maar stemt wel tegen het pact. Daarmee is België definitief in een politieke en onwerkbare chaos gestort.

Afgelopen maand ontstond een crisis in de coalitie door onenigheid over het Marrakesh-verdrag. Michel had de VN al beloofd het pact goed te keuren en zou dat volgende week doen, maar de rechts-conservatieve N-VA liet plotseling weten toch niet te willen tekenen. Gaat Michel naar Marrakesh, dan is dat voor de partij een „rode lijn”, zei ze deze week.

Lees ook: Crisis in Belgische regering om migratiepact Marrakesh

Dinsdagavond besloot Michel voor een tussenoplossing te gaan: hij trekt de stekker niet uit zijn regering, maar buigt ook niet voor de N-VA. „Ik ga naar Marrakesh. Een woord is een woord”, zei hij. Woensdagmiddag stemt het parlement, en het is al duidelijk dat Michel daar een meerderheid kan vinden. Daarmee is de regeringscrisis echter verre van bezworen. De N-VA gaat niet akkoord met deze oplossing, maar weigert tegelijkertijd degene te zijn die de stekker uit de regering trekt.

Premier Michel zal nu moeten bepalen of hij maandag naar Marrakesh trekt. Grondwetspecialisten zijn het erover oneens of dat zonder steun van de gehele regering legaal is.