Begrafenis Bush is een demonstratie van bescheidenheid

Washington Zijn zoon zei dat hij de best mogelijke vader was. George Herbert Walker Bush werd in het rijtje geplaatst van laatste presidenten die geloofden in zaken groter dan henzelf.

De begrafenis van de Amerikaanse president George H.W. Bush woensdag in Washington.
De begrafenis van de Amerikaanse president George H.W. Bush woensdag in Washington.

De uitvaart van oud-president George Herbert Walker Bush liep woensdag niet uit op een demonstratie tegen de zittende president. In overeenstemming met de karakterisering van de overledene in de necrologieën van de afgelopen dagen was de plechtigheid in de nationale kathedraal in Washington vooral een demonstratie van de bescheidenheid en de vriendschap die hem ook door de sprekers werden toegedicht. „Anderen dienen verrijkt je ziel”, zo citeerde George Walker Bush zijn vader, in een toespraak die eindigde met een ingehouden snik toen hij zei dat zijn vader „de beste vader was die een zoon of een dochter kon hebben”.

Trump en Clinton waren er ook

Vooraf was er met enige spanning uitgekeken naar de aanwezigheid van Donald Trump bij de plechtigheid. De zittende president had in de verkiezingscampagne van 2016 geregeld uitgehaald naar de familie Bush, en niet alleen door zoon Jeb, die met hem streed om de Republikeinse kandidatuur, steevast te honen om diens „low energy”. Hij had ook publiekelijk geschamperd over een gevleugelde frase van Bush sr., die de goedheid van Amerikanen als „duizend lichtpuntjes” zag.

Bush sr. noemde Trump op zijn beurt een „roeptoeter” en bekende dat hij in 2016 voor de Democraat Hillary Clinton had gestemd.

Trump had George W. Bush een dag voor de uitvaart in het Witte Huis ontvangen, dus de handdruk in de kathedraal was minder beladen. Maar er was ook de ontmoeting met twee andere oud-presidenten, Obama en Clinton. Barack Obama zat pal naast Melania en Donald Trump. Hij schudde eerst haar en toen hem de hand, evenals zijn vrouw Michelle. Oud-president Bill Clinton, die naast Michele Obama zat, keek het tafereel aan, maar niemand maakte aanstalten elkaar te begroeten.

Hillary Clinton, tegenstander van Trump in de harde verkiezingsstrijd van 2016, zat aan de andere zijde van haar man en bleef strak vooruit kijken.

De spanning vooraf werd ook gevoed door de uitvaart van senator John McCain in dezelfde kerk, drie maanden geleden. Daarbij was president Trump nadrukkelijk niet welkom geweest en in een emotionele toespraak had McCains dochter snoeihard uitgehaald naar Trump. Nu was daar geen sprake van, al vonden commentatoren bij CNN dat elke zin waarin Bush geprezen werd, een contrast vormde met de man die nu president is.

Lees ook de necrologie van George H.W. Bush: Wereldleider tegen wil en dank

Naast zijn vrouw

Door historicus en biograaf John Meacham werd Bush in het rijtje van grote presidenten geplaatst: Washington, Lincoln, Teddy Roosevelt en Franklin Roosevelt, Truman en Eisenhower, „de laatste presidenten die geloofden in zaken die groter waren dan henzelf”.

De Canadese oud-premier Brian Mulroney prees Bush om hoe die de wereld in kalme wateren had weten te sturen na de ineenstorting van het communistisch blok. Oud-senator Alan Simpson van Wyoming prees zijn overleden vriend om diens loyaliteit en bescheidenheid en verlichtte zijn rede met een handvol oneliners: „Wie in Washington de hoge weg van nederigheid berijdt, heeft weinig last van verkeer.”

Na de plechtigheid werd de kist met het lichaam van Bush naar het vliegtuig gereden, vanwaar het naar Texas zou worden gevlogen. Daar wordt hij begraven naast zijn vrouw Barbara, die dit voorjaar overleed.