Arrestatiebevelen voor Saoedische topfunctionarissen in zaak-Khashoggi

Het zou gaan om Saud al-Qahtani, een belangrijke adviseur van het Saoedische koningshuis, en generaal Ahmed al-Asiri.

De ingang van het Saoedische consulaat in Istanbul.
De ingang van het Saoedische consulaat in Istanbul. Foto Ozan Kose/AFP

De Turkse hoofdaanklager in Istanbul heeft woensdag arrestatiebevelen uitgevaardigd voor twee Saoedische topfunctionarissen die verdacht worden van betrokkenheid bij de dood van Jamal Khashoggi. Dat schrijven Reuters en het Turkse persbureau Anadolu.

Het gaat om Saud al-Qahtani en generaal Ahmed al-Asiri, die beiden in oktober al door het Saoedische koningshuis werden ontslagen. Al-Qahtani was een topambtenaar en belangrijke adviseur van het Saoedische koningshuis. Hij stond in direct contact met de Saoedische kroonprins Mohammad Bin Salman en adviseerde ook koning Salman. Al-Asiri stond aan het hoofd van de Saoedische geheime dienst. De hoofdaanklager in Istanbul zegt “sterke vermoedens” te hebben dat de twee topfunctionarissen betrokken waren bij de planning en organisatie van de moord op Khashoggi.

Asiri en Qahtani

Medio oktober schreef The New York Times dat het Saoedische koningshuis al-Asiri de moord in de schoenen zou willen schuiven. Kort daarna werd het hoofd van de geheime dienst ontslagen en besloot de Saoedische koning Salman de bezem door de top van de geheime dienst te halen en hervormingen door te voeren. Asiri was tot 2017 naast hoofd van de geheime dienst ook de woordvoerder van de internationale coalitie die onder leiding van Saoedi-Arabië vecht in Jemen.

Saud al-Qahtani was naast adviseur ook beheerder voor een groot deel van de communicatie en sociale media van het koningshuis.

Lees ook: VN wil onafhankelijk onderzoek naar moord Khashoggi

Doodseskader

Khashoggi, een Saoedische journalist die in de VS woonde en voor The Washington Post schreef, ging op 2 oktober het consulaat in Istanbul binnen om zijn scheiding te regelen en kwam daarna niet meer naar buiten. Turkije zegt al maanden bewijs te hebben dat Khashoggi door een doodseskader is vermoord in het consulaat.

“De poging van het openbaar ministerie om arrestatiebevelen uit te vaardigen voor Asiri en Qahtani weerspiegelt de opvatting dat de Saoedische autoriteiten geen formele stappen ondernemen tegen die personen”, aldus een van de Turkse functionarissen tegen Reuters.

Kroonprins

Saoedi-Arabië doet samen met Turkije onderzoek naar de dood van Khashoggi. Het land heeft inmiddels toegegeven dat de moord heeft plaatsgevonden, maar zegt dat de moordenaars op eigen houtje opereerden. Dat terwijl al vrij snel na de moord door experts werd gezegd dat de moord hoogstwaarschijnlijk is gepleegd in opdracht of in ieder geval met medeweten van de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman. Dat wordt ten stelligste ontkend door het Saoedische koningshuis.

Dinsdag zeiden verschillende Amerikaanse senatoren na een briefing door de CIA nog dat ze er zeker van zijn dat kroonprins Bin Salman achter de moord zit. Er is veel kritiek op het handelen van de VS ten aanzien van Saoedi-Arabië, met name ook vanuit het land zelf. President Donald Trump wil echter niet dat de VS acties ondernemen die de relatie met Riad in gevaar kunnen brengen. Saoedi-Arabië geldt als een belangrijke bondgenoot van de VS en is een grootafnemer van Amerikaanse wapens.