In beeld

Afscheid van president Bush sr.

De herdenkingsceremonie van George H.W. Bush (1924-2018)was een statige bijeenkomst met de meest voorname en invloedrijke mensen in de Verenigde Staten. De Trumps, Obama's, Clintons en Carters zaten er zij aan zij. Zoon George W. Bush, de 43ste president van de VS, nam in een toespraak geëmotioneerd afscheid van "de beste vader die een zoon of dochter had kunnen hebben".
Bush sr. was van 1989 tot 1993 president van de Verenigde Staten. Hij voerde de Golfoorlog tegen het Irak van Saddam Hoessein. Ook kwam er tijdens het presidentschap van Bush een einde aan de Sovjet-Unie en viel de muur die Oost- en West-Duitsland van elkaar scheidde.
Morry Gash/AFP
Een militair ereteam droeg de oud-president het Capitool in op 3 december. Daar lag hij opgebaard tot de staatsceremonie, twee dagen later. Bush vocht nog mee in de Tweede Wereldoorlog.
Win McNamee/EPA
De Amerikaanse vlag hing halfstok op het Capitool toen het lichaam George H.W. Bush werd binnen gedragen voor de ceremonie.
Drew Angerer/Getty Images/AFP
Het lichaam van oud-president Bush werd van Houston naar Washington gebracht voor de ceremonie. Donderdag wordt hij teruggebracht naar Houston en aldaar begraven.
Erik S. Lesser/EPA
Zoon en tevens oud-president George W. Bush en zijn vrouw Laura Bush tijdens de ceremonie in het Capitool.
Alex Edelman/AFP
Bush sr. was de weduwnaar van Barbara Bush. De voormalig first lady overleed afgelopen voorjaar op 92-jarige leeftijd.
Jabin Botsford/EPA
V.l.n.r. Laura Bush, George Bush, Donald Trump en Melania Trump. Vooraf was er met enige spanning uitgekeken naar de aanwezigheid van Donald Trump bij de plechtigheid. De zittende president heeft in de verkiezingscampagne van 2016 geregeld uitgehaald naar de familie Bush.
Chip Somodevilla/EPA
Op de foto (v.l.n.r.): President Donald Trump, Melania Trump, oud-president Barack Obama, Michelle Obama, Bill Clinton, Hillary Clinton, Jimmy Carter, Rosalynn Carter. Op de rij achter de (oud-)presidenten zaten de (oud-)vice-presidenten met hun partners.
Foto Chris Kleponis/EPA
De oud-minister van Defensie Colin Powell (midden) en bevelhebbers van operatie Desert Storm salueren voor de kist.
Michael Reynolds/EPA
De voormalig premier van Koeweit, Nasser Mohammed Ahmad Al-Jaber Al-Sabah (voorin de foto). Bush sr. zette een internationale coalitie op om Koeweit, dat was bezet door Irak, te bevrijden (1990-1991).
Alex Edelman/AFP
Buiten het Capitool in Washington stond een mensenmenigte om afscheid te nemen van hun oud-president.
Foto Joshua Roberts/Reuters
De begrafenisprocessie nadert een Tweede Wereldoorlogmonument in Washington.
Foto Joshua Roberts/Reuters
De kist werd gedragen door speciale afgevaardigden van de luchtmacht. Bush sr. was tijdens de Tweede Wereldoorlog een marinevlieger. Zijn bommenwerper werd geraakt en hij parachuteerde eruit, in de Stille Oceaan. Op een vlot wachtte hij tot hij gered werd door een onderzeeër.
Foto Alex Brandon/EPA
Tijdens de herdenkingsceremonie in de National Cathedral Washington, kwam zoon-Bush aan het woord. Hij wisselde grappen af met emotionele herinneringen aan zijn vader.
Foto Doug Mills/Pool
Jon Meacham, een met de Pulitzerprijs onderscheiden historicus die een biografie van Bush sr. schreef, noemde hem "Amerika's laatste grote soldaten-staatsman. Een 'founding father' in de twintigste eeuw."
Foto Dough Mills/Reuters
George W. Bush en zijn vrouw Laura Bush zwaaien naar de toeschouwers voor ze aan boord gaan van de Special Air Mission 41, die het lichaam van Bush sr. terug naar Houston zal vliegen.
Foto Alex Brandon/EPA
Schermen op het Morgan Stanley bankgebouw in New York staan stil bij het overlijden van de oud-president.
Foto Brendan McDermid/Reuters