Advertentiemarkt

Besluit over digitale belasting voor techreuzen weer uitgesteld

Een besluit over de invoering van een Europese omzet- of winstbelasting voor grote internetbedrijven is opnieuw uitgesteld. De Europese Commissie gaat aan de slag met een Frans-Duits compromisvoorstel voor een ‘digitaks’ dat uiterlijk in maart zou moeten worden goedgekeurd. De EU-lidstaten steggelen al een tijd over de beoogde belasting voor techreuzen. Frankrijk en Duitsland stellen voor om een belasting van 3 procent op digitale advertentieverkoop in te voeren. In het oorspronkelijke plan zouden ook dataverkoop en de activiteiten van onlineplatformen worden belast. De tijdelijke belastingmaatregel zou op 1 januari 2021 moeten ingaan. Volgens de internationale organisatie Oxfam gaan de meeste techreuzen onder „het slappe” Frans-Duitse voorstel vrijuit. (ANP)