VAR

Video-arbiter vanaf achtste finales in Champions League

Ajax krijgt in de achtste finales van de Champions League in het geval van twijfel over arbitrale beslissingen te maken met de videoscheidsrechter. De UEFA heeft besloten vervroegd de VAR in te voeren in het grootste Europese clubtoernooi.

De bedoeling was dat de VAR pas vanaf volgend Champions League-seizoen geïntroduceerd zou worden, maar de Europese bond heeft besloten een half jaar eerder te beginnen. Volgens voorzitter Aleksander Ceferin is de reden simpel: de bond is er klaar voor, dus waarom nog langer wachten? „We zijn ervan overtuigd dat het onze competities ten goede komt, doordat het onze scheidsrechters waardevolle ondersteuning biedt en ervoor zorgt dat het aantal incorrecte beslissingen minder wordt.”

Scheidsrechters in de Champions League kunnen na de winter beroep doen op hun video-assistent die door het gebruik van tv-schermen uitsluitsel kan bieden bij spelbepalende momenten: wel of geen rood, wel of geen penalty, wel of geen goal (zoals bij buitenspel).

Bij het WK in Rusland werd al gebruikgemaakt van de VAR. In meerdere Europese competities, waaronder de Nederlandse, kunnen arbiters ook al een beroep doen op hun videocollega’s.

Vrijdag werd ook besloten dat de VAR al dit seizoen gebruikt wordt bij de finale van de Europa League, het EK voor spelers onder de 21 en de finaleronde van de Nations League, waaraan ook Oranje meedoet.

Volgend seizoen moet in de Champions League vanaf de laatste voorronde de VAR actief zijn. De UEFA overweegt het hulpmiddel in 2020 in de Europa League voor het eerst het hele toernooi in te zetten. Ook tijdens het EK in 2020, dat in verschillende Europese steden gehouden wordt, moet er van de videoscheids gebruik worden gemaakt. (NRC)