Tientallen maffiosi opgepakt op Sicilië

Onder de 46 arrestanten was de veronderstelde nieuwe leider van de Cosa Nostra, de overkoepelende organisatie van Siciliaanse maffiafamilies.

De 80-jarige Settimo Mineo, die beschouwd wordt als het nieuwe kopstuk, bevindt zich onder de 46 arrestanten.
De 80-jarige Settimo Mineo, die beschouwd wordt als het nieuwe kopstuk, bevindt zich onder de 46 arrestanten. Foto Igor Petyx/ANSA

De Italiaanse politie heeft tientallen maffiosi opgepakt, onder wie Settimo Mineo, de vermeende nieuwe leider van de Cosa Nostra, de overkoepelende organisatie van verschillende Siciliaanse maffiafamilies. Dat meldt de Italiaanse vicepremier Luigi di Maio dinsdag op Instagram. Met de arrestaties zou de Siciliaanse maffia een gevoelige slag zijn toegebracht.

De 80-jarige Mineo werd volgens de Italiaanse politie onlangs verkozen tot opvolger van Salvatore ‘Totò’ Riina, de maffiatopman die in 1993 opgepakt werd en vorig jaar in de gevangenis van Parma overleed. “Voor dit gespuis is in Italië geen plaats meer”, aldus Di Maio.

Minister van Binnenlandse Zaken Salvini roemt de “buitengewone operatie” van justitie. Door de arrestaties is de “nieuwe ‘koepel’ [leiding] van de Cosa Nostra ontmanteld”, schrijft Salvini op Twitter.

Twitter avatar matteosalvinimi Matteo Salvini Con uno straordinario intervento in provincia di Palermo, i Carabinieri hanno smantellato la nuova “cupola” di Cosa nostra, arrestando 49 mafiosi, colpevoli di estorsioni, incendi e aggressioni.
Lees ook de necrologie: Salvatore Riina (1930-2017) Sluwe en meedogenloze capo dei capi

De 46 arrestanten worden onder meer verdacht van afpersing, samenzwering, brandstichting en het illegaal dragen van vuurwapens. Mineo lijkt op papier juwelier, maar is volgens de Italiaanse opsporingsdiensten de leider van diverse maffiafamilies in Palermo. Hij heeft een lange staat van dienst binnen de Cosa Nostra en zat voor eerdere misdrijven al langdurige celstraffen uit. Dit voorjaar zou hij verkozen zijn om Riina op te volgen, meldt persbureau ANSA. Cosa Nostra is Italiaans voor ‘Onze Zaak’.

Correctie (4 december 2018): in een eerder versie van dit artikel werd Luigi di Maio viceminister genoemd. Dit moest vicepremier zijn en dit is inmiddels aangepast.