Thuiskok

Tarte tatin Bayonneham

Bayonneham komt uit de regio rond de gelijknamige Zuid-Franse havenstad en bestaat uit een volledige achterham zonder poot, die afkomstig is van witte varkens. De ham wordt drie weken met de hand gezouten en er worden kruiden als kruidnagel, kaneel en basilicum aan toegevoegd. Daarna moeten ze nog bijna een jaar rijpen en drogen. Een andere ham gebruiken mag natuurlijk ook.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Maak de sjalotten schoon en snijd ze in fijne ringen, haal de blaadjes rozemarijn van het takje af en hak ze fijn. Pel en plet de knoflook en hak zeer fijn. Verwarm de olie en de boter en stoof de sjalot, knoflook en rozemarijn kort aan. Giet in een taartvorm en schik er de gehalveerde tomaatjes op. Plaats vijf minuten in de oven. Verhoog de temperatuur van de oven naar 190 graden.

Schik de bayonneham op de tomaten en leg daarop een vel bladerdeeg. Duw zacht aan en plooi de zijkanten voorzichtig in. Bestrijk het deeg met wat olijfolie. Plaats vijftien minuten in de oven tot het deeg mooi goudbruin gekleurd is. Haal de taart uit de oven, plaats een bord of plank tegen de taartvorm en keer in één vlotte beweging om. Serveer de tarte tatin met extra gemengde jonge sla en wat (tomaten)vinaigrette.