Terre des Hommes

Nederlandse kinderpsychiater krijgt in Nepal zeven jaar cel voor misbruik van twee jongens

Een 66-jarige Nederlander is maandag in Nepal veroordeeld tot zeven jaar celstraf voor het seksueel misbruiken van twee minderjarige jongens in dat land. Dat meldt hulporganisatie Terre des Hommes, die betrokken was bij de aanhouding van de man. Het gaat om een kinderpsychiater uit het Friese Makkinga. De afgelopen vier jaar bezocht de man Nepal zo’n tien keer, telkens twee tot drie weken. Afgelopen zomer betrapte de Nepalese politie hem met een 15-jarige jongen op zijn hotelkamer in de hoofdstad Kathmandu, waarna hij werd opgepakt. De familie van de jongen in kwestie zou ook contact hebben gehad met de Nederlander. Hij betaalde onder meer het schoolgeld van de jongen en de medicijnen van zijn moeder. Ook gaf hij zijn slachtoffer cadeaus als een fiets en een telefoon, meldt Terre des Hommes. Het is onduidelijk wat zijn relatie met het tweede slachtoffer inhield. Na de arrestatie poogden twee van zijn zussen naar Nepal te reizen, volgens de hulporganisatie om de familie van het slachtoffer zwijggeld te betalen. De Nederlandse politie arresteerde hen voordat zij konden vertrekken. (NRC)