Stelende butler Huis ter Duin krijgt twee jaar celstraf

Hij overtuigde gasten dat de kluis van het hotel veilig was. Vervolgens verving hij edelstenen in de daar opgeborgen sieraden door nepdiamanten en verkocht hij de originelen.

Het chique hotel Huis ter Duin ligt aan de Noordzee, ter hoogte van Noordwijk.
Het chique hotel Huis ter Duin ligt aan de Noordzee, ter hoogte van Noordwijk. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De butler van hotel Huis ter Duin die diamanten van gasten en van zijn baas heeft gestolen, is veroordeeld tot twee jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. Hij moet daarnaast een schadevergoeding betalen van 2.000 euro aan de slachtoffers.

De 44-jarige Marcel J., die tevens de persoonlijke assistent was van de eigenaresse van Huis ter Duin, overtuigde vaste gasten dure sieraden te bewaren in een kluis van het vijfsterrenhotel. Hij zei hen dat de juwelen daar veiliger waren dan bij henzelf. Zodra de gasten hem vertrouwden, verving hij de edelstenen in de sieraden door nepdiamanten, gebruikmakend van een valse sleutel. De originele stenen verkocht hij.

Verkoop aan de verkeerde

J. liep in 2016 tegen de lamp toen zijn partner probeerde gestolen diamanten te verkopen. De juwelier aan wie het duo de diamanten wilde slijten herkende de stenen: hij had ze namelijk zelf eerder verkocht aan een rijk echtpaar.

Later zou blijken dat J. meerdere gasten had bestolen, aldus het AD. Omdat niet al zijn slachtoffers aangifte deden, stond J. echter terecht voor drie diefstallen: die van het rijke echtpaar, die van zijn eigen baas, wier sieraden ook in de kluis van het hotel lagen, én die van een oudere vrouw die hij zou hebben overgehaald een grote hoeveelheid edelstenen te laten taxeren. Volgens de dochter van de vrouw hadden die ruim vijftig sieraden een waarde van zo’n 500.000 euro.

J. bekende de eerste twee misdaden en het witwassen van de zeven diamanten die hij zich daarbij eigen maakte. De rechter achtte niet voldoende bewezen dat J. de sieraden van de oude vrouw zonder diens toestemming had laten taxeren en veilen. Van dat feit werd hij vrijgesproken.

De straf valt dan ook lager uit dan de strafeis van het Openbaar Ministerie. Die eiste twee weken geleden 2,5 jaar celstraf en bijna 800.000 euro aan schadevergoedingen en boetes.

Volgens het OM stal J. de sieraden zodat hij zich een jetset-levensstijl kon veroorloven, met onder andere businessclassreizen naar Dubai, Hawaï en Bali. “Hij zat in het wereldje van de rich and famous, maar zelf was hij niet rijk en dat stak blijkbaar.”