Slob: schooldiploma voor leerlingen in praktijkonderwijs

Het praktijkonderwijs, bedoeld voor leerlingen voor wie vmbo te zwaar is, heeft geen landelijk eindexamen. Minister Arie Slob wil toch een schooldiploma ter afronding van de opleiding.

Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Cultuur.
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Cultuur. Foto Bart Maat/ANP

Leerlingen in het praktijkonderwijs moeten voortaan ook een diploma krijgen na afronding van hun opleiding. Dat schrijft minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, ChristenUnie) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Slob is het belangrijk dat de leerlingen aan het einde van hun middelbare schooltijd een bewijs krijgen van hun prestaties: “Leerlingen in het praktijkonderwijs willen net als andere leerlingen laten zien wat zij kunnen.”

Lees ook: de kansenongelijkheid in het basisonderwijs is in vijf à tien jaar verdubbeld

In het praktijkonderwijs wordt geen landelijk eindexamen afgenomen, omdat het onderwijs op de leerlingen zelf wordt aangepast. Het praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen voor wie het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) te zwaar is. Zij krijgen dan, behalve theorie- en praktijkvakken uit de branche waarin zij willen werken, ook zelfredzaamheidstraining met opdrachten als boodschappen doen en zelfstandig reizen. De opleiding duurt vijf jaar. Het diploma dat Slob wil instellen is een schooldiploma. Leerlingen kunnen later in hun vakgebied andere certificaten halen.

Het nieuwe diploma moet nog in de wet wordt opgenomen. In het regeerakkoord werd bepaald dat het een “afzonderlijke en volwaardige” schoolsoort zou worden. In Nederland zijn 175 scholen die praktijkonderwijs bieden aan zo’n 30.000 leerlingen. De meeste leerlingen gaan na afronding van hun middelbare schoolopleiding direct aan het werk.