Slaat Belgische Marrakesh-twijfel over naar Nederland?

De Haagse Stemming Vandaag praten de vakbonden intern over de moeizame pensioenonderhandelingen. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Minister Grapperhaus heeft namens het OM wat uit te leggen, de regering verdedigt het Marrakesh-pact en weer kritiek op een plan van Wouter Koolmees.

MARRACLASH: Thierry Baudet kreeg twee weken geleden het vroege sinterklaascadeau dat bovenaan zijn verlanglijst stond: een debat over het Marrakesh-pact. Vandaag praat de Tweede Kamer over het onverwacht omstreden geworden VN-akkoord over migratie. Met toevoeging van een zogeheten ‘standpuntverklaring’ leek de onrust bezworen, maar kan het vandaag toch nog spannend worden? De coalitie zal verdedigen dat angst voorbarig is omdat de stemverklaring nog niet is ingevuld, terwijl partijen als FvD en PVV vooral de symbolische waarde van de verklaring willen benadrukken en vol de immigratie-kaart zullen trekken. In België dreigt de regering te vallen over het migratiepact. Laten we het daarom even bij de feiten houden: wat staat precies in het akkoord en wat zijn de omstreden punten? Een geannoteerde versie van het pact.

ONGESCHIKT: Ook Justitieminister Ferdinand Grapperhaus heeft wat uit te leggen. Het Openbaar Ministerie heeft de afgelopen jaren duizenden mensen onterecht bestraft met een strafbeschikking, onthult NRC dinsdag. In 15 procent van de gevallen in 2016 en in 7 procent van de gevallen in 2017 werd de schuld onder meer niet adequaat vastgesteld door gebrek aan bewijs of werd een straf voor het verkeerde feit opgelegd. In bijna tien jaar tijd werden duizenden Nederlanders op die manier onterecht bestraft, zo blijkt onder meer uit stukken die NRC met een beroep op de Wob opvroeg. Het OM wil niet zeggen hoe de individuele parketten presteerden, uit angst hun medewerking te verliezen aan interne onderzoeken.

KLI-MATIG: Vrijdag en zaterdag in Buenos Aires voor de G20-top, gisteren in Katowice voor de Klimaattop en vandaag weer in Den Haag: de ecologische voetafdruk van premier Mark Rutte is er in ieder geval niet kleiner op geworden. Dat terwijl de premier in zijn toespraak in Polen gisteren wel aandrong op een grotere reductie van broeikasgassen dan afgesproken. Nederland doet mee, maar alleen als de rest van Europa ook instapt. Daarnaast komt er een fonds van zo’n 160 miljoen euro met nog onbekende bestemming, bedoeld voor ‘klimaat en ontwikkeling’. En hoewel op veel gebieden nog steeds geen compromis is bereikt, zei de premier nog altijd te hopen op een klimaatakkoord in Nederland vóór de Kerst.

GASUNIE(K): Voor de Kerst 2030 zal in Groningen de gaskraan in ieder geval dicht moeten zijn, maar wellicht wordt dat al 2025. Minister van Economische Zaken Eric Wiebes liet in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de afbouw van gaswinning op schema ligt, maar de Gasunie, verantwoordelijk voor het gastransportnet, legde de lat gisteren meteen al bij 2025. Eén van de noodzakelijke stappen is volgens de VVD-minister dat grootverbruikers overgaan op energiealternatieven. Gesprekken daarover zijn nu gaande, maar Wiebes heeft al een wijziging van de Gaswet klaarstaan om hen zo nodig te dwingen. Meestal is een wet als dwangmiddel niet zo’n goed teken, maar een woordvoerder bezweert in Trouw dat dat niet zo gezien moet worden.

WET ARBEIDSMARKT IN (DIS)BALANS: Het zit de zo naar een succesje hunkerende minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees nog niet mee. Hij moet toch ook nog wat beter z’n best doen om de coalitiepartijen te overtuigen dat het een goed idee is om de proeftijd bij een contract voor onbepaalde tijd van twee naar vijf maanden te verhogen. “Slecht idee”, “onnodig” en “ten stelligste af te raden”, oordeelden deskundigen gisteren in een hoorzitting in de Tweede Kamer. Ze vrezen dat werkgevers de 5 maanden gaan gebruiken om kortstondig mensen in dienst te houden en ze vervolgens weg te sturen. En dus zetten de regeringspartijen vraagtekens bij het plan - onderdeel van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) - dat in geen van hun verkiezingsprogramma’s voorkwam. Ze willen dat er eerst onderzoek wordt gedaan naar de effecten. Gelukkig had Koolmees al een commissie klaarstaan die moet adviseren over de toekomstige arbeidsmarkt.

QUOTE VAN DE DAG

“Als investeerders zeggen: ‘O, dat winstverbod zit mij niet in de weg, hoor’, dan geeft dat toch te denken”

VVD-Kamerlid Arno Rutte zegt in Trouw ondanks het recente faillissement van de MC-ziekenhuizen het plan toch door te willen zetten om het winstverbod voor ziekenhuizen te schrappen.