Shell koppelt beloningsbeleid top aan CO2-doelen na druk aandeelhouders

Shell gaat doelen stellen om de CO2-uitstoot van het bedrijf te verminderen en zal het beloningsbeleid van het topmanagement deels daaraan verbinden. Dat meldt het bedrijf maandag in een gezamenlijke verklaring met grote aandeelhouders. Die laatsten hadden gevraagd om het uitkeren van bonussen aan succesvolle CO2-reductie te koppelen.

Het oliebedrijf gaat de klimaatdoelen voor zowel de korte als de middellange termijn formuleren, waarover nog gesproken zal worden met de aandeelhouders. Het nieuwe beleid zal gevolgen hebben voor naar schatting 1.200 medewerkers. De aankondiging komt een dag nadat in het Poolse Katowice een grote klimaattop begonnen is.

Een van de beleggers die druk uitoefende op Shell was pensioenfonds ABP, dat onderdeel is van Climate Action 100+. Dat collectief van investeerders spoort bedrijven aan om sneller de transitie naar schone energie te maken en de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen.

ABP zegt in een persbericht te hopen dat andere ondernemingen het voorbeeld van Shell zullen volgen. Behalve ABP maken ook Robeco, Eumedion en het pensioenfonds van de Anglicaanse Kerk onderdeel uit van Climate Action 100+.

De plannen moeten nog wel op de aandeelhoudersvergadering in 2020 worden goedgekeurd. Vorig jaar beloofde Shell in 2050 de CO2uitstoot die voortkomt uit zijn producten te hebben gehalveerd. In 2035 moest eenvijfde van de uitstoot zijn teruggebracht. Aandeelhouders bekritiseerden die plannen, die in hun ogen niet ver genoeg gingen. (NRC)