Schorsing Russische atletiekfederatie blijft van kracht

Russische sporters mogen sinds 2015 niet meer deelnemen aan internationale atletiektoernooien.

IAAF-voorzitter Sebastian Coe tijdens de persconferentie in Monaco.
IAAF-voorzitter Sebastian Coe tijdens de persconferentie in Monaco. Foto Eric Gaillard/Reuters

De internationale atletiekfederatie IAAF handhaaft de schorsing van de Russische atletiekfederatie (RUSAF). Dat maakte de IAAF dinsdag bekend na een ledenvergadering in Monaco, meldt persbureau Reuters.

De IAAF wil eerst financiële genoegdoening voor gemaakte kosten en eist het vrijgeven van data over dopingtesten, die opgeslagen liggen in Moskou. Zolang nog niet aan die voorwaarden voldaan is, blijft de schorsing van kracht.

RUSAF werd in het najaar van 2015 geschorst en mag niet meer deelnemen aan internationale atletiekwedstrijden. Dat jaar constateerde de internationale anti-dopingorganisatie (WADA) grootschalig en systemisch dopinggebruik onder Russische atleten, vooral rond de Olympische Winterspelen in Sotsji een jaar eerder. De Russische staat faciliteerde volgens het rapport het middelenmisbruik.

Het internationale dopingagentschap WADA wil Rusland rehabiliteren, maar het Russisch eerherstel wekt woede in de sportwereld

‘Niet voldaan aan voorwaarden’

De internationale atletiekfederatie stelt nu dat de Russische atletiekbond niet voldaan heeft aan de voorwaarden die gesteld zijn aan het opheffen van de schorsing. Deze zomer meldde IAAF al dat er weinig vorderingen gemaakt werden. Zo erkent Rusland het rapport uit 2015 slechts deels en vertraagt het land de vrijgave van in beslag genomen dopingmonsters. IAAF eist ook financiële compensatie, voor gemaakte onderzoeks- en juridische kosten.

Individuele Russische atleten mogen, mits dopingvrij, onder neutrale vlag deelnemen aan sportevenementen.

Dit voorjaar maakte het IOC zijn schorsing van Rusland ongedaan toen alle Russische sporters na onderzoek dopingvrij bleken te zijn. Ook WADA liet het Russische dopingagentschap in september onder voorwaarden weer toe. Rusland heeft nog tot 31 december de tijd om toegang te geven tot het laboratorium dat de Russische atleten van doping voorzag. Als dat niet gebeurt, kan de schorsing weer van kracht worden.