Russische auteur Andrej Bitov (81) overleden

De schrijver van ‘Het Poesjkinhuis’ en ‘Monachovs vlucht’ wordt gezien als een van de grondleggers van de postmoderne Russische literatuur.

Andrej Bitov.
Andrej Bitov. Foto iStockphoto

De Russische auteur Andrej Bitov is maandagavond in Moskou overleden. Dat heeft de organisatie waaraan de schrijver leiding gaf, de Russische afdeling van de organisatie voor vrije meningsuiting PEN, dinsdag bekendgemaakt.

De Rus van Circassische afkomst werd in 1937 geboren in Leningrad (nu Sint-Petersburg). Hij is 81 jaar geworden.

Bitov is bekend van onder andere de romans Het Poesjkinhuis en Monachovs vlucht. Voor de publicatie van zijn romans schreef Bitov ook poëzie en absurdistische korte verhalen, die veelal jaren later zijn uitgegeven.

Hervormingspolitiek

Het Poesjkinhuis, over een jongen die opgroeit onder het stalinistisch bewind, werd in 1978 eerst in de Verenigde Staten in het Russisch uitgegeven. Pas nadat president Michail Gorbatsjov zijn hervormingspolitiek instelde in de Sovjet-Unie, kon het boek ook in Bitovs geboorteland worden gepubliceerd. De roman wordt geroemd vanwege de experimentele vorm - een persiflage in een korte stijl. Bitov staat bekend als een van de belangrijke schrijvers van Russische postmoderne literatuur.

Hij won in 1989 de Poesjkinprijs en kreeg in 1992 de Staatsprijs van de Russische Federatie. Bitov zette zich verder in voor collega-schrijvers en het vrije woord. In 1988 richtte hij de Russische afdeling van de PEN op. In een eerbetoon aan de Rus schrijft de PEN dinsdag: “Bitov was al een klassieker tijdens zijn leven.”