Republikeinen VS slachtoffer van hack in aanloop naar midterms

Hackers drongen binnen in mailadressen van hoge functionarissen bij een campagneafdeling van de Republikeinse Partij. Zo konden ze maandenlang meelezen.

Republikeins kopstuk Paul Ryan werd niet geïnformeerd over de e-mailhack.
Republikeins kopstuk Paul Ryan werd niet geïnformeerd over de e-mailhack. Foto Susan Walsh/AP

Hackers hebben in aanloop naar de midterm-verkiezingen in de Verenigde Staten duizenden gevoelige e-mails van de Republikeinse Partij bemachtigd. Ze wisten binnen te komen in e-mailadressen van hoge functionarissen in een campagneafdeling van de partij, zeggen drie hoge Republikeinen dinsdag tegen de nieuwswebsite Politico.

Met behulp van gestolen wachtwoorden verkregen de hackers toegang tot mailboxen van het National Republican Congressional Committee (NRCC), een partijcommissie die Republikeinen ondersteunt die zich verkiesbaar hebben gesteld voor het Huis van Afgevaardigden. Het duurde een paar maanden voor de inbraak werd ontdekt. Dat gebeurde afgelopen april, een paar maanden voor alle zetels in het Huis tijdens de midterms opnieuw werden ingevuld. Daarbij verloren de Republikeinen flink terrein aan de Democraten.

Buitenlandse operatie

Verschillende Republikeinse kopstukken, onder wie voorzitter van het Huis Paul Ryan, werden niet geïnformeerd over de hack. Zij kwamen pas te weten over de kwestie toen Politico de NRCC benaderde met vragen. De campagnecommissie wilde de affaire liever intern oplossen, zeggen functionarissen tegen de website.

Wie er precies achter de hack zit, is onduidelijk. Tegen Politico zeggen bronnen binnen de partij dat de digitale inbraak alle kenmerken draagt van een buitenlandse operatie. Een andere bron verklaart tegenover persbureau Reuters dat de hack technisch niet erg hoogstaand was.

De schade van de hack lijkt beperkt. Geen van de gelekte e-mails is in het openbaar opgedoken. De NRCC heeft inmiddels maatregelen genomen die moeten voorkomen dat een dergelijke inbraak nog eens voorkomt.