Oranje

Nederland treft Engeland in halve finale Nations League

Het Nederlands elftal speelt in de halve finale van de Nations League tegen Engeland. Dat is de uitkomst van de loting die de Europese voetbalbond UEFA maandag hield in Dublin.

Het duel tussen Oranje en de Engelsen staat op het programma voor 6 juni volgend jaar en vindt plaats in de Portugese stad Guimarães. Als Nederland wint, staat het vier dagen later in de eindstrijd tegenover Portugal of Zwitserland. Diezelfde dag is ook de troostfinale om de derde plaats.

Bondcoach Ronald Koeman vindt Nederland-Engeland een aantrekkelijk affiche. „Dat is altijd een geweldige wedstrijd”, zei hij volgens persbureau ANP na de loting. „Wij hebben veel spelers die actief zijn in de Premier League. Mooi om na de oefeninterland in maart nu weer tegen elkaar te spelen.” Koeman doelt op het duel in Amsterdam, dat met 1-0 werd gewonnen door de Engelsen.

De winnaar van de Nations League verdient 6 miljoen euro, de verliezend finalist krijgt 4,5 miljoen. Het land dat als derde eindigt, wordt beloond met 3,5 miljoen euro. De nummer vier ontvangt 2,5 miljoen. Plaatsing voor de finaleronde van de landencompetitie heeft de KNVB al 4,5 miljoen euro opgeleverd.

Nederland plaatste zich voor de halve finale in de eerste editie van de Nations League door eerste te worden in zijn groep in de A-divisie, met wereldkampiooen Frankrijk en Duitsland.

De Nations League is door de UEFA ingevoerd om de oefeninterlands tussen de grote eindtoernooien door spannender te maken. Via het nieuwe toernooi, waaraan alle 55 UEFA-leden deelnemen, zijn ook tickets voor het EK in 2020 te verdienen. Dat gebeurt via play-offs – de halve finales en finale staan los van de strijd om EK-deelname. (NRC)