Recensie

Recensie Film

In ‘Buurman & Buurman Winterpret’ gaat weer van alles mis

Animatiefilm De ingrediënten van ‘Buurman & Buurman’ zijn al jaren hetzelfde. Maar de idiote oplossingen van deze klunzige klussers blijven grappig.

Buurman en Buurman zijn niet erg goed in klussen, maar wel heel inventief.
Buurman en Buurman zijn niet erg goed in klussen, maar wel heel inventief.

Pat en Mat zijn terug met nieuwe avonturen. De klunzige klussers staan in Nederland bekend als Buurman & Buurman, waarbij het uniek is dat ze in tegenstelling tot het Tsjechische origineel tekst hebben die sinds jaar en dag wordt ingesproken door Kees Prins en Siem van Leeuwen. De stop-motionanimatieserie ging in 1976 van start, 42 jaar later staat de teller op 117 afleveringen. Die duren tussen de zeven en negen minuten en worden geregisseerd door Marek Benes, de zoon van de oorspronkelijke animator Lubomír Benes.

Al die jaren is de opzet hetzelfde gebleven: Pat, de buurman met de gele trui en het alpinopetje, klust samen met Mat, de buurman in de rode trui en ijsmuts. Hun ijverige geklus gaat altijd mis, vooral omdat ze niet zo snugger zijn, maar ze zitten nooit bij de pakken neer. Ze worden ook niet boos op elkaar als dingen weer eens mislukken. Dat vrolijke optimisme kenmerkt de serie, die steevast eindigt met de kreet ‘A je to!’, wat zoiets betekent als ‘Klaar is Kees!’ Hoewel de twee buren, die naast elkaar wonen in een lichtgroen en lichtgeel huis, niet erg goed zijn in klussen, met veel slapstick tot gevolg, zijn ze wel heel inventief en vinden ze altijd een oplossing.

Buurman & Buurman Winterpret is een compilatiefilm van zes grappige afleveringen met als thema winter en de feestdagen. Tussendoor zitten minifilmpjes die ook erg leuk zijn. Het duo krijgt te maken met vrieskou en sneeuwoverlast en probeert kerstverlichting op te hangen, een kerstboom op te tuigen en de kerststal neer te zetten. Maar waar is kindeke Jezus?: ‘Dat is hem geloof ik ook niet.’

Hoewel de animatie eenvoudig is, zit het decor volgestopt met mooie details. Hun oplossingen zijn geestig: het platstrijken van vervelend oprollend cadeaupapier is best een goed idee, mits je de strijkbout niet vergeet uit te zetten!