Luxemburg

Nieuwe regering wil productie en gebruik van wiet legaliseren

Als eerste land in Europa wil Luxemburg de productie en het gebruik voor recreatieve doeleinden van wiet (cannabis) legaliseren. Dit blijkt uit het regeerakkoord van de nieuwe coalitieregering onder leiding van de liberale premier Xavier Bettel. Ze hoopt hiermee criminele handelaren buiten spel te plaatsen. Of het echter zover komt is nog de vraag. De nieuwe coalitie beschikt over een krappe meerderheid in het Luxemburgse parlement van slechts één zetel. Het gebruik van wiet voor medische doeleinden was sinds juni dit jaar toegestaan, zij het onder strikte voorwaarden. Sinds 2005 bestaat er ook al een ruimte waar verdovende middelen mogen worden gebruikt. Zo’n 160 mensen komen hier dagelijks. Een tweede, soortgelijk centrum is op komst. (AFP)