Israël vernietigt ‘Hezbollah-tunnels’ onder de grens

Het Israëlische leger heeft tunnels onder de grens met Libanon ontdekt, die zouden zijn uitgegraven door terreurgroep Hezbollah.

Graafmachines aan het werk langs de grens.
Graafmachines aan het werk langs de grens. Foto Reuters

Israël is maandagavond bij de grens met Libanon begonnen met het vernietigen van een aantal tunnels dat volgens het leger door terreurbeweging Hezbollah is gegraven. Dat meldt een woordvoerder van het Israëlische leger. De tunnels, onduidelijk hoeveel, zouden onder de grens met Israël doorlopen.

De Israel Defence Forces (IDF) weten naar eigen zeggen al sinds 2013 dat Hezbollah aan de tunnels werkt. Sinds 2014 is het leger ook actief op zoek naar die tunnels. Wanneer ze precies ontdekt zijn, is onduidelijk.

De tunnels waren nog niet gebruiksklaar en voor het vernielen ervan hoefden omwonenden ook niet geëvacueerd te worden. Een aantal gebieden in de buurt van de muur die langs een deel van de Israëlisch-Libanese grens loopt, is wel afgesloten.

De IDF-woordvoerder heeft het graven door Hezbollah volgens Reuters een “flagrante en hevige schending van de soevereiniteit van Israël” genoemd. “Dit schaadt Libanon en het Libanese volk, en daar houden we de regering in Beiroet voor verantwoordelijk.”

Vanuit Gaza zijn in het verleden ook tunnels richting Israël ontdekt, in 2014 en 2016: Israël voert strijd tegen tunnels van Hamas op.
Twitter avatar IDFSpokesperson רונן מנליס - Ronen Manelis צה”ל פתח במבצע “מגן צפוני” לחשיפה ונטרול מנהרות טרור התקפיות של ארגון הטרור חיזבאללה https://t.co/ak7fAxwM7S

Pompeo en Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak maandag in Brussel met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Volgens een regeringsbron van Reuters ging dat gesprek voor een deel over de actie aan de grens met Libanon, die mogelijk nog twee weken duurt.

Netanyahu en Pompeo spraken volgens The Times of Israel in ieder geval over hun gezamenlijke vijand Iran, en hoe de “agressie” van dat land beperkt kan worden. Iran bewapent Hezbollah, is volgens de krant het verwijt uit Israëlische hoek.