‘Gele hesjes’ zeggen ontmoeting met Franse premier om veiligheidsredenen af

Twee prominenten zouden dinsdag om de tafel gaan met Édouard Philippe, maar kregen naar eigen zeggen te veel bedreigingen uit eigen kring.

Gele hesjes zaterdagmiddag in Parijs.
Gele hesjes zaterdagmiddag in Parijs. Foto Zakaria Abdelkafi/AFP

Een ontmoeting tussen de Franse premier Édouard Philippe en afgevaardigden van de ‘gele hesjes’ gaat dinsdag niet door. Vertegenwoordigers van de protestbeweging zeggen te veel bedreigingen te hebben ontvangen. Dat zeggen vertegenwoordigers Jacline Mouraud en Benjamin Cauchy tegen het Franse persbureau AFP.

De protesten in Frankrijk komen voort uit een breed levend gevoel van diepe teleurstelling over Macron. Lees: Vrijwel nergens in Europa is het wantrouwen in instituties en in de elite zo groot

De bedreigingen kwamen uit het eigen kamp, zeggen Mouraud en Cauchy. Radicale demonstranten binnen hun groep zouden principieel tegen onderhandelingen met de regering zijn en dat standpunt op dreigende wijze kracht hebben bijgezet. De ‘gele hesjes’ willen bovendien niet als “handpop voor overheidscommunicatie” fungeren, aldus Cauchy.

De protestbeweging ontstond de afgelopen weken in de eerste plaats uit onvrede tegen accijnsverhogingen op brandstoffen, die de Franse regering doorvoert ten behoeve van het klimaat. Het protest, dat begon met wegblokkades door heel Frankrijk, mondde dit weekend in heel het land uit in geweld. Alleen al in Parijs werden meer dan vierhonderd mensen gearresteerd en werd er voor honderdduizenden euro’s aan schade aangericht. Ook raakten bij de confrontaties tussen demonstranen en politie minstens 133 mensen gewond.

Correspondent Peter Vermaas beantwoordde dinsdagochtend vragen van NRC-abonnees.