Geïsoleerd Qatar stapt uit olieclub OPEC

Oliekartel Het land is nu de op tien na grootste olieproducent in het kartel. De Golfstaat ligt overhoop met het grootste OPEC-land, Saoedi-Arabië.

Het hoofdkantoor van oliekartelOPEC in Wenen.
Het hoofdkantoor van oliekartelOPEC in Wenen. Foto Christian Bruna/EPA

Qatar stapt uit de organisatie van olie-exporterende landen OPEC. Dat heeft de minister van Energie van de Golfstaat, Saad Sherida al-Kaabi, maandag bekendgemaakt op een persconferentie in hoofdstad Doha. Het staatsoliebedrijf Qatar Petroleum heeft het besluit bevestigd. Het besluit komt vlak voor een vergadering van de OPEC aanstaande donderdag in het hoofdkwartier in Wenen.

Het Golfstaatje dat grenst aan Saoedi-Arabië zegt met het vertrek niet langer gebonden te zijn aan de productieafspraken van het oliekartel. Qatar, dat een jaar na de oprichting in 1960 lid werd, is de op tien na grootste olieproducent van de OPEC. In totaal zijn veertien olieproducerende landen lid van de OPEC. In oktober produceerde Qatar dagelijks ongeveer 610.000 vaten olie.

De ernergieminister zei op zijn persconferentie dat Qatar zich meer wil gaan richten op de productie van vloeibaar aardgas (lng). Al-Kaabi zei dat zijn land de export wil verhogen van 77 miljoen ton per jaar naar 110 miljoen ton. Ook zei hij dat Qatar zijn olieproductie wil verhogen.

Qatar is nu al ’s werelds grootste leverancier van lng, goed voor ongeveer 30 procent van de wereldwijde productie. Het land deelt het grootste gasveld ter wereld met Iran: North Field in de Perzische Golf, dat overloopt in het Iraanse South Pars. Het North Field is bijna net zo groot als het Qatarese schiereiland zelf.

Door de nauwe banden tussen Qatar en het shi’itische Iran heeft de golfstaat zich de woede van zijn buren op de hals gehaald. Het soennitische buurland Saoedi-Arabië, het belangrijkste OPEC-lid, verbrak samen met Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Jemen vorig jaar de banden met Qatar. De landen blokkeren Qatar volledig en beschuldigen het land ervan internationaal terrorisme te steunen. Saoedi-Arabië is zelfs van plan om Qatar volledig te isoleren door een kanaal te graven langs de grens, waardoor Qatar geen schiereiland meer zou zijn maar een eiland zou worden.

Lage olieprijs

Bij de vergadering die aanstaande donderdag plaatsvindt in Wenen zal de OPEC naar verwachting besluiten om met Rusland (samen goed voor ongeveer 40 procent van de wereldwijde olieproductie) de olieproductie te verlagen om zo de olieprijzen aan te jagen. Op de G20 in Argentinië hebben Saoedi-Arabië en Rusland dit weekend afgesproken om komend jaar samen de olieoproductie te reguleren.

De olieprijzen zijn de afgelopen tijd namelijk stevig gedaald. In oktober bereikte de olieprijs voor het eerst in vier jaar 86 dollar (76 euro) per vat, maar daarna daalde de prijs alweer naar zo’n 60 dollar per vat. De lage olieprijs heeft te maken met overproductie en -aanbod. Ook werd tijdens de G20 bekend dat Canada, tevens een grote olieproducent maar geen lid van de OPEC, de olieproductie wil verlagen om de prijs op te drijven. (NRC)