Brits Lagerhuis: regering minacht het parlement

Een meerderheid steunde een motie om de regering schuldig te verklaren aan contempt of parliament. Zij zijn boos dat het kabinet een belangrijk advies over de Brexit niet volledig openbaart.

Britse parlementariërs wachten dinsdag op de uitslag van de stemming over de vraag of de regering het parlement heeft geminacht.
Britse parlementariërs wachten dinsdag op de uitslag van de stemming over de vraag of de regering het parlement heeft geminacht. Foto AFP

Leden van het Britse Lagerhuis hebben dinsdag de regering-May schuldig verklaard aan minachting van het parlement. Dat meldt persbureau AP. Het is voor de eerste keer in de Britse politieke geschiedenis dat een meerderheid van de volksvertegenwoordigers het kabinet beschuldigt van die overtreding, ook wel contempt of parliament genoemd.

De parlementariërs zijn boos dat de regering tot dusver nog niet alle details heeft gepubliceerd van een belangrijk juridisch advies over de gevolgen van de Brexit. Dat terwijl het parlement daar wel toe had opgeroepen. Een motie om het kabinet officieel te beschuldigen van contempt of parliament, kreeg in het Lagerhuis 311 stemmen voor en 293 stemmen tegen.

Lees ook: May is hoopvol voor cruciaal debat

Naar aanleiding van de stemming beloofde de regering het advies woensdag alsnog helemaal openbaar te maken. De documenten in kwestie, opgesteld door de hoogste juridische adviseur van de regering, bevestigen een grote angst van de Brexit-voorstanders: dat het Verenigd Koninkrijk na een eventuele mislukking van de vertrekonderhandelingen met de EU, via de backstop voor Noord-Ierland alsnog voor langere tijd onder invloed van Brussel zal blijven.

Cruciale debatten

De stemming vond plaats vlak voor het begin van een reeks cruciale debatten tussen May en het parlement. Volgende week stemt de volksvertegenwoordiging over de Brexit-deal die May vorige maand sloot met de EU. Als de parlementariërs niet akkoord gaan met de deal - en die kans lijkt groot - dan dreigt een chaotische no-deal-Brexit. Dinsdagavond gaat May haar overeenkomst voor het eerste verdedigen in het Lagerhuis.

Het parlement verzekerde zich dinsdag ook alvast van controle over een eventueel Plan B van May voor het geval haar eerste Brexit-deal wordt weggestemd. Het reserveplan, waarmee May nog kan proberen een harde Brexit te voorkomen, moet nu ook worden voorgelegd aan het Lagerhuis. Een meerderheid van de parlementariërs stemde dinsdag vóór deze verplichting. Saillant detail: het voorstel was afkomstig uit de koker van Mays Conservatieve partijgenoot Dominic Grieve.