Brieven

Brieven 4/12/2018

Youp

Borrelpraat

Wat is het enige verschil tussen Johan Derksen en Youp van ’t Hek? De eerste slaat borrelpraat uit in een daarbij passend tv-programma. De tweede schrijft een platvloerse column in een verder beschaafde krant.

Genetisch modificeren

Veel leed te voorkomen

Ik ben het helemaal met Rosanne Hertzberger (Deze stap had nooit gezet mogen worden, 1/12) eens dat het knip-en-plak-experiment op de twee Chinese baby’s nooit had mogen plaatsvinden. De risico’s zijn nog veel te groot en er was ook geen valide medische reden. Ik ben het echter niet met haar eens dat gestuurd veranderingen aanbrengen bij mensen of embryo’s nooit zou mogen. Het corrigeren van foutjes in het dna om ernstige erfelijke ziektes te genezen maakt iemand niet minder menselijk of anders dan andere mensen. Je brengt het dna dan simpelweg terug in een staat die alle andere mensen al hebben. Dit is feitelijk niets anders dan het operatief corrigeren van een hartafwijking. Ook hierbij kan je jonge kinderen niet vragen wat ze willen. Met het corrigeren van erfelijke foutjes voeg je niet iets nieuws, engs of onbekends toe aan de mensheid; wat je wel doet is het genezen of voorkomen van ernstige erfelijke ziektes. Je zorgt ervoor dat kinderen niet hun hele leven op de intensive care liggen of pijn lijden om uiteindelijke voor hun eerste verjaardag te overlijden. Aan de meeste van de 6.000 bekende erfelijke ziektes is niets te doen, er zijn simpelweg geen medicijnen. Zodra het in de toekomst veilig is om dna-bewerkingen toe te passen op mensen, kan er een hoop onnodig leed voorkomen worden.


promovendus menselijke genetica en vader van een jongetje met een spierziekte

Desinformatie

Van grap tot feit

Als je desinformatie wilt doorzien, moet je de retorische technieken voor het verspreiden van die desinformatie begrijpen. Daarvoor is het opiniestuk van Eelco Runia, Wapen u tegen desinformatie, (30/11) hoogst nuttig. Graag zou ik nog twee strategieën willen toevoegen. De eerste is het geleidelijk introduceren van desinformatie waarbij het eerst wordt gepresenteerd en herhaald als grap, totdat het wordt genoemd als een feit. Zo grapte de Amerikaanse president Trump in oktober in Arizona dat de Democraten mensen die de Verenigde Staten binnenkomen gratis een auto wilden geven („Next thing you know, they want to buy them a car”). Een dag later sprak hij in Nevada en was die grap een waarheid geworden („They want to give them cars”). De tweede is dat desinformatie wordt omgeven met waarheden: wanneer 80 procent van het nieuws correct is, zal de overige 20 procent desinformatie niet opvallen. Om zich te wapenen tegen desinformatie, moet de lezer continu alert zijn, voor zelfs de meest subtiele leugens, ook al loop je dan het gevaar paranoïde te worden.

Vinyl

Dan boeken ook weg

Jack Bakkers schreef over „achterhaald” vinyl (Brieven, 30/11). Waar maakt hij zich druk over? Zijn commentaar op vinyl is typisch voor iemand die zijn lp-collectie naar de kringloop heeft gebracht en daar erg veel spijt van heeft. Nu zijn er gelukkig e-books en kan Bakkers zijn achterhaalde en stoffige papieren boeken met kaft ook weggooien. Vanaf het eerste moment dat je ze leest slijten ze, ze zijn kwetsbaar, milieubelastend, ze trekken stof aan en scheuren in.

Correcties/aanvullingen

Rutte bij de G20

In het fotobijschrift bij het artikel Hoeveel vrije handel wil China toestaan? (1/12, p. 2-3) staat dat premier Mark Rutte de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman begroet. Deze informatie verstrekte persbureau Reuters bij de foto. Rutte steekt zijn hand uit naar president Poetin, die niet in beeld is.

Rutte-Erdogan

In het artikel Premier Rutte: die zetel in de G20 geeft enorme kansen (3/12, p. S11) stond „Turkse minister van Buitenlandse Zaken”. Dat moest „Turkse minister van Familiezaken” zijn. Premier Rutte is daarbij verkeerd geciteerd.